Totul a început în urmă cu peste șase luni, în dimineața zilei de 6 martie 2024 când, pe raza municipiilor Timișoara, Arad și București, au avut loc 21 de percheziții, coordonate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Miza descinderilor a constat în destructurarea unei cuib de traficanți de mașini, format eminamente din rromi care, prin fals, pe teritoriul României, au reușit să înmatriculeze mii de autoturisme, aduse din Franța. Schema lucrativă nu a fost deloc una complicată – țiganii modificau documentele, aranjau kilometrii, foloseau buletine de identitate de la tot soiul de boschetari contra sumei de 50 de euro pe tranzacție, transferau direct mașinile pe persoanele fără adăpost, după care le tranzacționau, fără plata taxelor. Pe scurt, o evaziune fiscală care, la prima vedere, după recensământul mașinilor, a fost estimată la circa 2 milioane de euro.
Așa cum rezultă și din comunicarea oficială a celor de la DIICOT, procurorii au concluzionat că, începand cu anul 2021 și până la data perchezițiilor, prin intermediul unor societăți comerciale, clanul Novacovici din Timișoara – cei mai cunoscuți samsari de mașini din vestul României – a efectuat achiziții intracomunitare de autoturisme, care ar fi fost comercializate, ulterior, pe teritoriul României, fără înregistrarea tranzacțiilor, în evidența contabilă a societăților pe care țiganii le controlau, direct sau prin interpuși. Cert e că, în urma perchezitiilor, au fost descoperite, ridicate și imobilizate o serie de bunuri: 84.300 de lei, 140.705 euro, 121 de autoturisme, 33 de telefoane mobile, 9 laptopuri, 1 desktop, 2 tablete, 1 server, 3 DVR, 1,9 kilogram tutun mărunțit, 2 arme – una letală cu calibru 7.65 mm (proveniență Spania) și una neletală, 60 de cartușe de vânătoare, 38 de cartușe neletale și 6 cartuse letale. Plus, o serie de alte documente contabile, referitoare la achiziționarea, transportul și înstrainarea mai multor autoturisme, plăcuțe cu numere de înmatriculare franceze.
Una peste alta, la data descinderilor domiciliare din Timișoara, politiștii și procurorii DIICOT au dus la audieri un număr de 7 persoane, toate din clanul Novacovici. Cum nu au avut parte de logistică și nici unde să depoziteze cele 121 de mașini indentificate în urma perchezițiilor, anchetatorii au decis ca toate bunurile pe patru roți să fie imobilizate și sigilate prin curțile țiganilor sau pe străzile Aluniș și Martir Ion Ciordaș.
Așa se face că, și azi, cele două drumuri publice din zona Fratelia sunt folosite, în continuare, pe post de parcare publică permanentă pentru autototurisme cu numere de Franța, încă de pe data de 6 martie a.c., atunci când a avut loc deplasarea în teren a celor de la DIICOT. Adevărul e că, acolo unde a permis spațiul, mașini au fost înghesuite și sigiliate și la domiciliile rromilor din clanul Novacovici care, fără nicio exagerare, dețin aproape toate imobile de pe cele două străzi din Timișoara, toate achiziționate, conform documentelor, de vreo trei ani încoace. Cu excepția a două imobile!
Și de aici, de la preluarea în forță a celor două case, doar de dragul de a stăpâni, în întregime, două străzi municipale, a început un alt circ, în după-amiaza zilei de 30 iunie 2024, în jurul orei 15. Acum, pe de-o parte, imaginile video arată limpede că cei din clanul Novacovici, cu mic cu mare, au dat năvală peste ocupanții imobilului cu nr. 24 de pe strada Martir Ion Ciordaș. Rromi și acestia din urmă, tot Novacovici, dar fără nicio legătură de sânge sau rudenie cu samsarii de mașini din Franța. Tot la fel de clar se distinge, cel puțin din partea audio, că, în ciuda presiunii, oamenii nu au vrut să-și vândă casele și să plece, cu atât mai mult la un preț de nimic, impus de vecinii lor. Ulterior, au început invazia, violarea de domiciliu, bătaia și agresiunile care au culminat cu intervenția forțelor de ordine și cu eliberarea unor certificate medico-legale ( 20-30 de zile îngrijiri medicale), pentru câțiva ocupanți ai imobilului cu nr. 24 de pe strada Martir Ion Ciordaș.
De departe, însă, cea mai mare surpiză a fost că, de pe urma circului monstruos, a existat un singur reținut de către IPJ Timiș, pentru 24 de ore. Mai exact, unul din agresați care, așa cum demonstrează și probele video, a fost… doar spectator. Mereu cu mâinile sus, la vedere, chiar și când era lovit: ”M-au anchetat de la ora 15 până la 1 noapte, pe motiv că am bătut vreo 20 de persoane și că aș fi agresat, în timpul conflictului, o fata de 14 ani. Numai minciuni! Nici nu au vrut să audă că am camere video pe casă și că oricând, pot demonstra că sunt nevinovat, dacă se uită la imagini. Am avut noroc cu avocatul care a insistat ca Poliția să ridice filmările și să se lămurească. Până la urmă, le-a adus el și așa mi-au dat drumul acasă…”. Așa că, după acest episod halucinant, pe data de 2 iunie a.c., la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a fost înregistrată o plângere penală, împotriva agresorilor din clanul Novacovici.
Dincolo de descrierea succesivă a evenimentelor și a participanților la răscoala de pe strada Martir Ioan Ciordaș, blindată cu probe video și înscrisuri medico-legale (traumatism cranio-cerebral, fractură de piramidă nazală și perete anterior sinus maxilar stâng), se spune: ”… au început să ne injure și să ne amenințe că ne mută la Arad, că ne bagă în pușcărie, lăudându-se că au relații în Poliție pentru că au vândut anumitor oameni ai legii autoturisme la prețuri avantajoase”. Și, aici, nu e nimic exagerat căci, ulterior depunerii plângerii penale, așa cum rezultă din alte înscrisuri, cu suportul unei alte autorități, Direcția Generală Anticorupție Timiș s-a pus pe treabă. Cel puțin până azi, ca beneficiari ai autoturismelor, aduse din Franța de către cei din clanul Novacovici, au fost identificați trei polițiști de la Secția 2 Timișoara și unul de la Serviciul Poliției Rutiere Timiș.
Evident, nu vorbim despre tranzacționarea unor mașini, aduse strict pentru uzul personal al oamenilor legi, ci a zeci de autoturisme, combinate în scopul revinderii acestora. Fie prin intermediari, direct în piața de mașini, fie prin două parcuri de autovehicule, controlate de angajați ai IPJ Timiș! Totuși, așa cum rezultă din informații preliminare, în toată această schemă, în care sunt implicați polițiști, intervine și o rețetă românească – înainte ca toate coșciugurile pe patru roți ale clanului Novacovici să-și găsească fericiții cumpărători, mașinile sunt ”corectate” de un service auto din Calea Șagului. Da, vorbim despre aceleași mașini intracomunitare care, prin fals, așa cum zice și DIICOT, au creat statului român un prejudiciu de circa 2 milioane de euro, prin neplata taxelor către bugetul de stat.
🟠 Ancheta continuă!
Pingback: Carnagiu între două clanuri de rromi la Timișoara – zece persoane au fost reținute – insidertm.ro