Loading

Chiulu’, Ghiulu’ și Mandatu’

Good news, everyone! S-a anunțat că poporul român e fericit. The people are fullfield, se pregătesc de iarnă și de facturi pe măsură. Fantastic, grozav, nemaipomenit! În același cadru idilic, în care o cioară, un elefant și o maimuță capucin îți explică cum să faci ca să cucerești o ciocănitoare blondă într-o Românie educată, întreaga clasă politică stă cu ochii pe sondaje de opinie, pe punctaje de partid și se încălzește, din nou, pentru alte două ture de alegeri: parlamentarele și prezidențialele. Poa’ să ningă, poa’ să plouă! Așa că, în momentul de față, când fraierii se grăbesc să schimbe apartamentele de la Nordis cu casele de tip Simion, deși am asistat doar la episodul pilot – ”Copilăria și primele țepe”, 14 bănățeni vaccinați de PSD, AUR, PNL și USR sunt, din nou, în căutarea rolului principal, în producția națională de pe 1 Decembrie 2024 – 10 pentru Camera Deputaților și alți 4 pentru Senatul României. Ciolan să fie și, la final, încununat cu o pensie specială!

 

Cum Bucureștiul e mult mai aproape decât Timișoara, atât de munte cât și de mare, cu timpul, naveta în capitală a devenit extrem de atractivă, în special pentru cei care nu vor să dea prea mult, nici pe la lucru și nici pe acasă. Puțini sunt cei care își doresc, în călătoriile lor pe Dâmbovița, doar o carte de vizită sau o ușă pe care să scrie… parlamentar. Ori să aibă șofer, secretară și diurnă. Bun, mai sunt și din ăștia făloși, dar majoritatea doritorilor de naveta sunt combinatori politici! Și, ca să realizezi asta, trebuie să bei câteva beri, să fumezi ceva și să-ți imaginezi că vorbești cu un câine care îți dă lecții de viață. Pe bune, acum? Când vezi numele de Marilen Pirtea pe un afiș, care e primul lucru la care te gândești? Cel puțin la un western de modă veche, plin de suspans, gen ”Profetul, aurul și ardelenii”, cu morală politically correct, cu câteva gloanțe trase într-o doară și pahare care zboară-n toate direcțiile, nu? Eh, bine, nu-i așa! Filmu-i film, realitatea-i alta.

 

Ca să pricepeți filmul, din păcate, trebuie să o luăm de la capăt: e frumos, e soare, graurii ciripesc, căprioarele pasc, braconierii dorm, se apropie ziua votului, ce poate să meargă rău? Să se îmbete cui Alin Nica că, după ce a pierdut președenția CJ Timiș, n-a prins nici deputat? Să te ciupească vreun userist de fund? Să apară vreun anagajament sau vreo notă informativă? Vreun video deochiat? Nici vorbă, că doar suntem în 2024, când, by the way, lumea e mult mai serioasă, evlavioasă şi conştiincioasă. În realitate, însă, povestea e așa: vin alegerile, curg banii și sponsorizările, se fac promisiuni cu sânge în loc de cerneală, se activează relațiile din instituțiile publice de forță, se conturează cam aceiași parlamentari de profesie, care, normalement et exceptionnellement, au mai frecat menta, până la nivel de mentosană, și până acum. Cifrele de pe pagina oficială a Camerei Deputaților nu minte!

 

Așa că, azi, facem analiza pe prezența la serviciu, în Parlamentul României, a bănățenilor care au fost aleși în legislatura 2020-2024. Că data trecută am vorbit doar despre activitatea imunizaților care se îndeletnicesc cu naveta la București: cuvântări, interpelări, inițiative legislative și rata de succes. Acum, facem procentajul și clasamentul doar pe Camera Deputaților, cu mențiunea că linia aritmetică a fost trasă pe data de 9 octombrie a.c. Nu s-a putut și la Senat, din pricina lipsei de transparență decizională, așa că ne-am abținut cu socotelile, ca să nu ne dea cu error. Indiferent ce și cum, e bine să știe și timișenii cu cine au de a face și pe cine să pună ștampila pe 1 Decembrie a.c., mai ales că, în momentul de față, mulți dintre ei mai vor o tură cu șofer, secretară, diurnă etc.

Din cilcul mulți artiști – puțină artă, lista bănățenilor pentru Camera Deputaților, așa cum a fost aceasta validată pentru mandatul 2020-2024, într-adevăr, are ceva. Îl are, în primul rând, pe Sorin Grindeanu de la PSD, un actor mare cât Domul Catolic din Piața Unirii care, ori de câte ori a prins scena liberă, a lucrat intens, la nivel de ADN, ca să scoată șobolăneala din Timiș, mai ceva ca Maria Tereza. About Grindeanu trebuie spus că personajul nu e nici malign și nici ciolănar, așa cum tot încearcă unii să-l picteze, chiar dacă toată existența lui publică de până acum, când nu s-a îndeletnicit cu ”Integrala Lebesgue-Randon în raport cu o măsură complexă”, a avut doar legătură cu job-uri din repertoriul statul român. Ca prezență în Camerea Deputaților, pe cifre, Grindeanu are cea mai slabă cotă de piață: 1522 de voturi finale din 2383. Altfel spus, 413 absențe sau o activitate de 63,87%, în ultimii 4 ani. Dar e de înțeles căci, pe lângă deputăție, bănățeanul e și titular la Ministerul Transporturilor. Și nu e ușor să fii în două părți, deodată!

 

Tot pe podium, la capitolul cea mai slabă prezență în băncile din Camera Deputaților, locul doi, după Sorin Grindeanu, este ocupat de liberalul Marilen Pirtea, rectorul UVT și, mai nou, președinte interimar la PNL Timișoara. Datele publice arată că profesorul universitar, chiar dacă a făcut drumuri de București, nu a dat prea mult pe la Palatul Parlamentului: 1670 de voturi finale, adică o prezență de 70,8%. Ca să nu existe confuzii, cel puțin până azi, spre deosebire de Grindeanu, Pirtea nu a prins niciun post de ministru, ca să fie nevoit să-și motiveze absențele de la locul de muncă. Cel mult a fost ocupat cu vreun costum de baie, confecționat din panouri fotovoltaice, care se încarcă de la soare! În definitiv, nici nu mai contează deoarece Grindeanu și Pirtea, deși au cel mai mare număr de absențe de la locul de muncă din Camera Deputaților, sunt cap de listă, în Timiș, la PSD și PNL, pentru viitoarele alegeri parlamentare de pe 1 Decembrie, în legislatura 2024-2028. Semn că cifrele n-au relevanță. Astrele contează!

 

Exact în logica aceasta, a omului care mai vrea o tură cu trotineta prin București, locul 3 al chiulangiilor de la voturile finale pe legi din Camera Deputaților este ocupat tot de un animal politic, ajuns la maturitate: liberalul Ben Oni Ardelean, pastor și cadru universitar. Când nu visează să fie șeful spionilor din SIE sau SRI că, deh, se încoardă peste tot cu abilitățile sale de contraspovedanie din zona securității (inter)naționale, Obi Wan Kenobi mai dă și pe la locul de muncă, cumulând o prezență de 75,79%, în ultimii 4 ani. E foarte complicat de explicat bănățenilor ce a făcut în restul timpului pastorul Ardelean, care se află deja la al doilea mandat de parlamentar, dar, mai mult ca sigur, n-a studiat naiul și nici flașneta. Și nici n-a inventat vreo trusă de supraviețuire politică, cu iconiţă, cruce, tămîie, cărbune şi vreun îndrumător pentru pomenirea gușterilor, la doar 5 dolari americani setul că, altfel, am fi auzit Evrika sau, dacă nu, măcar Nimic fără DumneZeus!

 

Din păcate, chiar dacă nu au prins Top 3, următoarele două locuri sunt ocupate de Nicu Fălcoi de la USR și Constantin Stoica de la AUR, primul cu o prezență de 76,75% și celălalt cu un punctaj de 77,80%. După, în ordinea numerelor de pe tricou, urmează pe podium – Cătălin Drulă (USR) – 81,16%, Claudiu Chira (fost PNL, actualmente Forța Dreptei) – 82.29% și, nu în cele din urmă, Alfred Simonis (PSD) – 82,67%. Și, de departe, cei mai harnici și silitori, la capitolul interes la vot și prezență în băncile din Parlamentul României, în legislatura 2020-2024, au fost deputații Cosmin Șandru (PNL) – 84,43% și Daniel Toda (fost USR, actuamente neafiliat) – 93.71%.

Concluziile? Evident, prezența în Camera Deputaților nu înseamnă automat activitate bună la locul de muncă. Că poți să fii în bancă, dar dacă nu participi activ la lecție, tot degeaba. Totuși, în cazul parlamentarilor de Timiș treaba stă și mai rău. Pe lângă că nu trec prea des pragul Palatului Parlamentului, nu excelează nici la activitate deputățească – interpelări și legi inițiate puține, rată de succes scăzută etc. Și tot aceiași care sunt certați cu prezența și interesul legislativ, mai vor o tură la București. Culmea e că și prind – și-au rezolvat deja locurile eligibile, conform calculelor electorale! Paradoxal, ceilalți, care s-au sinchist și s-au spetit să mergă la lucru, având chiar și activitate profesională, așa cum sunt (de exemplu) Șandru și Toda, nu mai pupă Piața Revoluției din capitala României. Pur și simplu pentru că au intrat în conflict cu viziunea și retorica, impuse de conducerile filialelor de partid, recte PNL și USR. Ceea ce nu face decât să confirme că, în politică, ca și în viață, nu contează cât muncești sau cât de tare te pricepi, ci cât de mult combini, cât de suav pupi inelul și, în final, cât de repede percutezi la semnalul președintelui.

 

Practic, dacă ar fi să o luăm invers, la capitolul tras mâța de coadă, pe bani mulți (cu șofer, staff și secretară), procentele de absență, așa cum rezultă acestea de pe site-ul oficial al Camerei Deputaților, stau în felul următor: 

  • Sorin Grindeanu (PSD) – 36,13%, 
  • Marilen Pirtea (PNL) – 29,92%, 
  • Ben Oni Ardelean (PNL) – 24,21%, 
  • Nicu Fălcoi (USR) – 23,25%, 
  • Titi Stoica (AUR)– 22,20%, 
  • Cătălin Drulă (USR) – 18,84%, 
  • Daniel Chira (fost PNL) – 17,71%, 
  • Alfred Simonis (PSD) – 17,33%, 
  • Cosmin Șandru (PNL) – 15,57% 
  • Daniel Toda (fost USR) – 6,29%. 

Acum, dincolo de hormonii care urlă pe viitoarele listele de deputați și care necesită urologi specializați pe organe de partid, nimeni nu mai are timp să-i plângă pe cei ejaculați precoce cu mânuța unor spartani care, încă din fragedă tinerețe politică, și-au exersat talentul pentru perversiuni cu limba de lemn, în special pe cei care sufereau de crize de reumatism și narcisism.

 

Mai în glumă sau mai în serios, comportamentul politico-deviant are legătură cu literatura comunistă, una eminamente asexuată – la vremea aia, nimeni nu vorbea despre organe, ci doar despre copii aduși cu barza! Așa că nu e de mirare că, azi, în plină democrație și libertate, mai sunt politicieni bănățeni care își închipuie că păsărica e de genul neutru. Și mai e o categorie aparte care, când vede vreo rochiță sau vreun pantalonaș albastru-bacalaureat, trepidează de hapinness și fullfilment. Exact ca și Patrocle din Dumbrava minunată! Sau ca aia care prindeau câte un Ferarri, când își cumpărau gumă Turbo.

Oh merde
!🤦🏻‍♂️

InsiderTM

insidertm@insidertm.ro

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Chiulu’, Ghiulu’ și Mandatu’