Cu Dumnezeu înainte! Asta sună noua deviză a societății de termoficare a orașului, intrată în insolvență sub patronajul primarului Dominic Fritz și a specialiștilor din USR, când vine vorba despre lăcașurile de cult ale ortodoxiei de pe malurile Begăi. Si nu numai că cei de la Colterm au livrat, ani de zile, agent termic către unele parohii, pe spatele și în detrimentul abonaților! Mai mult, și când i-au prins pe sfinți, în flagrant, că se încălzesc ILEGAL pe agentul termic al timișorenilor, Colterm nu a sesizat organele de cercetare penală, preferând să înghită în sec… prejudiciul. Asta nu e tot! Plini de empatie, falimentarii de la termoficare au acceptat să-si facă pomană și cu o rețea întreagă de conducte pe proprietatea Mitropoliei, în valoare de vreo 600.000 euro, pe banii contribuabililor, deși legea spune că plata trebuie făcută de către solicitantul/beneficiarul lucrării.
Așa e în cazul oricui! Cel care consumă, plătește. Cine încalcă legea, răspunde. Cei care vor prestări de servicii, în curtea privată, bagă mâna în buzunarul propriu, nu al autorității publice. Toate ecuațiile sunt valabile, în orice variantă, mai puțin în cazul Bisericii. Cu alte cuvinte, nu e de mirare că, uneori fără căldură și apă caldă, cu servicii la pământ și cu tot mai puțini abonați, în plină insolvență, timișorenii taxează Colterm la fiecare pas. E suficient să dați o căutare pe Google, să vedeți ratingul Colterm (1,9 din 5) și să aruncați un ochi peste comentarii și părerile abonaților: aroganță, sesizări cu nemiluita, bătaie de joc, nămol în loc de apă caldă, frig, servicii sub orice critică și cea mai tare, cu tot cu poză – nu am avut Deruginol, așa ca nu m-am spălat! Și, cu toate acestea, societatea lui Dominic Fritz se scaldă în pomeni, sinecuriști și profesioniști, pe nervii și banii timișorenilor.
Cronologic, ultima aventură a Colterm, a debutat acum câteva zile când, pe 23 ianuarie 2025, a pornit CET SUD. Așa de bine a (re)demarat încât jumătate de municipiu a rămas fără căldură și apă caldă, dintr-o eroare umană! Și nici azi problema, care a cauzat și va genera, în continuare, costuri enorme, nu e rezolvată! Ce s-a întâmplat, de fapt? Nimic complicat – au fost lucrări de reparații la un cazan de la CET Sud Timișoara și, când s-a dat drumul la agentul termic în rețea, acest lucru nu s-a făcut treptat, așa cum cer procedurile, ci aproape dintr-un foc! Așa că, din cauza presiunii bruște, cum nu s-au respectat timpii de umplere a instalației, au pocnit toate valvele. Și, la pachet, au pușcat și 27 de puncte termice!!! Ca să rezolve decizia neinspirată a managementului, care nu e altceva decât o eroare tehnică, făcută sub presiunea zilelor libere de Mica Unire, o garnitură întreagă de salariați a fost adusă de acasă, ilegal. Așadar, costuri de ore suplimentare, costuri cu reparațiile, costuri cu scurgerile de apă în pământ.
E greu de înțeles de ce lucrările la cazanele și instalațiile termice primare nu au fost realizate, pe timpul verii, în perioada de remont, recte 1 mai – 1 octombrie, prevăzută de legislație. De fapt, știe directorul Petre Nenu: Colterm a fost ocupată cu Mitropolia Banatului! Nu de alta dar, înainte de evenimentul de pe 23 ianuarie 2025, produs exclusiv din culpa Colterm, a mai existat unul, pe 16 octombrie 2024 care, chiar dacă nu a implicat același număr de abonați afectați, a avut aceeași magnitudine! Vorbim aici despre o avarie pe rețeaua secundară de termoficare care alimentează imobilul de pe Bv. Victoriei nr. 7, aflat exact în vecinătatea Catedralei Mitropolitane din Timișoara. Doar Bunul Dumnezeu a făcut ca, până la remedierea definitivă a defecțiunii, pentru a nu lăsa consumatorii în frig, cei de la Colterm au luat decizia, pe o perioadă determinată, de a branșa imobilului ultracentral, pe rețeaua care alimentează Catedrala Mitropolitană. Si așa s-a aflat adevărul!
Șoc și groază
După câteva zile, ca urmare a unor măsurători, Colterm a constatat o fluctuație majoră de debit pe conducta de termie a Catedralei Mitropolitane. Așa că specialiștii au trecut la măsurători și verificări în teren, stabilindu-se că oscilațiile erau cauzate de legarea ILEGALĂ, de către reprezentanții Catedralei, pe rețeaua de furnizare a energiei termice, a două pompe de circulație a agentului termic. Ceea ce, inevitabil, a avut drept consecință diminuarea debitului caloric la imobilul din Bv. Victoriei nr. 7. Asta e și explicația pentru care, de ani de zile, timișorenii din imobilul ultracentral au bombardat furnizorul de energie termică cu zeci de reclamații si s-au plâns de frig în apartamente!! Si nici cei de la Colterm, până la momentul controlului, nu aveau nicio explicație logică a fenomenului paranormal. Până au găsit improvizațiile din subsolul Catedralei Mitropolitane, făcute fără avizul operatorului de rețea, așa cum prevede Legea nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termica – “Este interzisă orice intervenție care poate afecta parametrii tehnici ai rețelei“.
Pe lângă asta, mai sunt și normativele tehnice care prevăd că, montarea unei pompe în rețeaua de încălzire, trebuie sã respecte presiunea și debitul, stabilite de proiectul rețelei! Si, mai presus de orice, este obligatoriu avizul furnizorului de energie termică. De fapt, constatarea la fața locului a demonstrat, negru pe alb, un alt lucru – furt de energie termică. La nivel contractual, Catedrala Mitropolitană avea un contract cu Colterm, semnat în 2009, pe o suprafață radiantă de 129 mp deși, în decembrie 2024, ca urmare a controlului, s-a constatat că suprafața era… dublă – 270 mp!!! Si asta pentru că, fără să anunțe pe nimeni, popii și-au mărit suprafața radiantă, extinzându-și rețeaua termică, atât la subsol, cât și la etaj, fără o modificare de contract cu Colterm. Ce a decis furnizorul de energie termică, în fața evidențelor? Păi a decis doar refacerea contractului, în sensul că, din 1 ianuarie 2025, a început să taxeze fiecare metru pătrat încălzit al Catedralei Mitropolitane.
În rest, fără calcul de prejudiciu, fără sesizarea organelor judiciare și fără readucerea instalației la starea inițială, care pune în pericol, chiar și azi, funcționarea punctului termic nr. 4 (PT), aflat chiar în subsolul Primăriei Timișoara. Ce mai contează că instalația clandestină a Mitropoliei Banatului afectează, în plină iarnă, peste 200 de branșamente din zona centrală!! Si nu a fost prima dată când, în spețe de termie, Colterm a acționat favorabil și indulgent, în favoarea fețelor bisericești. Așa a procedat și în urma cu câțiva ani când, la Parohia din Piața Crucii, in urma unor sesizări din vecini, Colterm a constat un branșament ilegal, direct la rețeaua de termoficare. Și atunci, ca și acum, s-a făcut contract, s-au montat contoare, dar nu au fost sesizate organele de cercetare penală și nici nu s-a făcut referire la vreo recuperare de prejudiciu. Așa cum, de exemplu, dincolo de Catedrala Mitropolitană și Biserica din Piața Crucii, a procedat Colterm în cazul unui proprietar privat de imobil, care se încălzea fără contor pe Bv. Mihai Viteazul nr. 11 din Timișoara!!!
Poveste fără sfârșit
Că tot suntem la capitolul de pomeni bisericești, în urmă cu vreun an și ceva de zile, prin 2023, Colterm a mai făcut o faptă bună pentru Mitropolia Banatului. Tot pe banii contribuabililor! Mai exact, a redimensionat și schimbat rețeaua de termoficare la un număr de 6 imobile ultracentrale din perimetrul Bv. CD Loga, care aparțin ortodoxiei – fostul inspectorat școlar, liceul de arte plastice etc. Exact imobilele pe care le-a achiziționat Mitropolia Banatului de la un privat, în 2023, cu ajutor de la stat, în valoare de vreo 6 milioane de euro. Aceleași clădiri care, în parte, au fost renovate fără autorizație de construire, deși vorbim despre imobile din zona istorică a Timișoarei. Contează mai puțin că, până și resturile rezultate din renovări, au fost reciclate și transportate, în numele Bisericii, de diverse primării periurbane, tot pe banii contribuabililor de pe sate!
Așadar, din nou, Colterm, aflată în insolvență, s-a îndurat să suporte cheltuielile cu schimbarea rețelei de termoficare de pe proprietățile Mitropoliei Banatului, situate peste drum de Primăria Timișoara. O lucrare care, spun experții, se ridică la circa 600.000 euro și care, conform Legii 325, art 40, trebuia plătită de către solicitant. Și ca să fim și mai exacți, tot ce e sub pământul ultracentral, deținut de prelați, sunt țevi recuperate din lucrări cu fonduri UE, executate de Colterm, sub îndrumarea directorului Nenu Petre de la USR. Evident, conducte care, conform contractului, trebuiau predate la fier vechi, nu reutilizate și nici date ca pomană. Dar ce mai contează când legea zice una, iar Dumnezeu vrea altceva?!
Că așa e și la Colterm – a dat sudul Timișoarei peste cap, a lăsat mii de abonați fără agent termic, s-a umflat, în mod public, că a gestionat, în ultimele două zile, cea mai mare concentrare de defecțiuni din ultimii trei ani și jumătate, fără să specifice, însă, care sunt cauzele de avarie majoră! Adică, incompetența! Ba mai mult, societatea municipală s-a împăunat și că a fost nevoie de un efort susținut din partea întregii societăţi de termoficare și că, pe teren, au fost 70 de angajaţi, care au muncit fără întrerupere, în condiții dificile, pentru a asigura reluarea serviciilor de termoficare. Acum, să mai zică cineva că Dumnezeu și Colterm nu fac echipă bună, în mandatul de primar al lui Dominic Fritz…
What do you think?
Show comments / Leave a comment