Loading

În numele Nașului

Ion Bejeriță este prietenul intim al lui Sorin Grindeanu – șeful Camerei Deputaților și fost ministru al Transporturilor, asfaltatorul preferat al lui Silviu Hurduzeu – președintele Consiliului Județean Caraș-Severin și finul favorit al baronului roșu Ion Mocioalcă. Azi, după mandate întregi de deputat al PSD, nașul mare e vicepreședinte la Curtea de Conturi a României. Adică, la instituția care ar trebui să vegheze ca banii statului să fie cheltuiți în mod transparent, corect și nedevalizați. Și de unde finul Bejeriță, ca orice almăjan de soi care se respectă, se adapă neîncetat de mai bine de un deceniu.

 

În momentul de față, nu mai e un secret pentru nimeni că Ion Mocioalcă a prins ultimul tren la Curtea de Conturi, după ce, in extremis, a fost apretat și albit de procurorii DNA Timișoara. Cu fix patru zile înainte da a fi numit în funcția de vicepreședinte al auditorilor publici, în octombrie 2023! Așa cum nu mai reprezintă vreo noutate nici dezvăluirile de dată recentă ale jurnaliștilor de la Rise Project, conform cărora Marius Voineag, șeful magistraților anticorupție din România, a cumpărat mai multe apartamente dezvoltate de grupul imobiliar Eden din București. 

 

Același grup politico-financiar la care a achiesat și Ion Bejeriță, printre altele și pasager al unui zbor privat – marca Nordis, pe direcția Nisa, la fel ca și fostul premier Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu. Și da, același fin al lui Mocioalcă, în 2016, a fost trimis în judecată pentru o evaziune fiscală de 10.585.000 de euro. Atunci, Johnny B., că așa e cunoscut în capitala României, a și fost arestat la domiciliu, alături de alți trei complici, care au povestit cum circulau banii… la sacoșă, prin firmele combinatorului preferat al social-democraților și furnizorului nr. 1 de agregate minerale din CNAIR și Ministerul Transporturilor. 

 

De atunci, din 2016 și până în 2022, timp de șase ani, din motive lesne de înțeles, niciun magistrat de la Tribunalul Caraș-Severin nu a dorit să-l judece pe Bejeriță. Fără excepție, toți au făcut cerere de abținere și au solicitat mutarea dosarului la o altă instanță, acțiuni  respinse, rând pe rând, de Curtea de Apel Timișoara. Și așa au trecut anii, în favoarea prescripției! Deci, nu e de mirare că, azi, deși nu are mare lucru pe numele său, finul Bejeriță se comportă ca un adevărat milionar! Și încă unul norocos – firmele pe care le controlează prin intermediari câștigă pe bandă rulantă licitații publice și (sub)contractează materie primă pentru drumarii agreați de ministerul Transporturilor. Contracte de zeci de milioane de euro! 

Odă bucuriei

Pe lângă București, Johnny B. dezvoltă și construiește și în Banat, atât în cel de câmpie, cât și în cel montan. De exemplu, la Timișoara, prin firma SC Leicester Invest SRL, dezvoltă un PUZ pe circa 7 ha pe Calea Urseni din Timișoara, la limita administrativă cu localitatea Giroc. Pe acte, la fel ca și SC Emv-Util SRL, societatea aparține aceleași persoane – Ana Eva Băloi, un pion important în toate ecuațiile comerciale ale grupului de firme, coordonat de finul lui Ion Mocioalcă. De fapt, SC Leicester Invest SRL nu e numai dezvoltator imobiliar, ci și investitor strategic în turism. Și nu oriunde, ci chiar în Caraș-Severin, fix în buza lacului de acumulare de la Văliug. 

 

Una peste alta, așa cum rezultă din documente, inițial, construcțiile au aparținut SC Hidroconstrucția SA, fosta întreprindere de stat T.C.H București. Așa a fost până în 15 iunie 2021 când, printr-un contract de vânzare cu rezerva proprietății, ex-trustul de construcții hidrotehnice a înstrăinat locația către SC Leicester Invest SRL pentru suma de 520.000 euro plus TVA. Conform înțelegerii parafate, plata s-a făcut în rate: 100.000 Euro la momentul semnării, 50.000 Euro în termen de 20 de zile de la prima plată, alte 50.000 Euro după o lună de la tranșa a doua, 100.000 Euro după alte 30 de zile de la plata tranșei a treia, încă 100.000 Euro în termen de 30 de zile calendaristice de la ultima plată și diferența de 120.000 Euro, nu mai târziu de 15 decembrie 2021.

 

De fapt, pentru circa jumătate de milion de euro, SC Hidroconstrucția SA a vândut, în bloc, următoarelor active – debarcader cu incintă, în suprafață construită la sol de 234 mp, suprafață desfăsurată de 482.22 mp, având regim de înăltime P+E, un ponton funcțional în suprafață de 196 mp + ponton 96 mp, nefuncțional + ponton plutitor 18 mp + ponton cale acces 16 mp și dreptul de proprietate asupra construcției de tip investiție proprie, aflată în curs de execuție, cu destinație de hotel, proiectată inițial să aibă 26 camere, executat demisol, parter, etaj, parțial et. 2. 

 

Dincolo de toate construcțiile mai sus menționate, în tranzacția dintre SC Hidroconstrucția SA și SC Leicester Invest SRL a intrat și terenul de circa 4000 mp, situat chiar pe marginea lacului de acumulare. Ce-i drept, nu în proprietate, ci sub forma cedării unui contract de concesiune pentru o perioadă de 49 ani, încheiat cu Consiliul Local al Comunei Văliug (nr. 1071/22.02.2006), valabil până la data de 16 februarie 2055. În fine, cum inițial, la data de 15 iunie 2021, tranzacția dintre cele două părți s-a bazat pe un contract de vânzare cu rezerva proprietății, definitivarea actelor notariale a avut loc abia pe 11 ianuarie 2022, după plata ultimei rate de 120.000 euro.

Moarte clinică

Până aici, două chestiuni sunt de punctat. Prima e că, la o săptămână după vânzarea propriu-zisă a activelor de la Văliug către societatea controlată de Ion Bejeriță, pe data de 19 ianuarie 2022, SC Hidroconstrucția SA a solicitat propria intrare în insolvență, reclamând datorii de peste 500 de milioane de lei. În calitate de administrator judiciar a fost desemnat consorţiul format din INFINEXA Restructuring şi Muşat & Asociaţii Restructuring Insolvency SPRL. În prezent, fosta companie de stat se află în perioada de observație și se pregătește de reorganizare.

 

În ce privește proprietatea de la Văliug, al doilea aspect demn de menționat e că ambele tranzacții notariale, atât cea din iunie 2021, cât și cea din ianuarie 2022, au fost semnate, în numele SC Leicester Invest SRL, de același mandatar – Laurențiu Gorun. Nimeni altul decât ginerele baronului PSD de Caraș-Severin Ion Mocioalcă și finul fostului premier al României, Victor Ponta. Coincidență sau nu, e cel numit în martie 2025, cu mâna Ministerului Economiei, administratorul companiei strategice Romarm și același care, la alegerile din 2024, a împrumutat PSD cu 1,6 milioane de lei, prin intermediul firme Lagos V. Group SRL. Și cel despre care jurnaliștii de la Rise Project au spus că, în calitate de avocat, reprezintă interesele juridice ale firmelor care gravitează în jurul lui Ion Bejeriță, finul socrului său!

 

Cam așa se închide cercul. Simplu și eficient. Dar nu atât de eficient ca salba de povești care răzbate de pe fondul de vânătoare de la Goleț (comuna Bucoșnița, județul Caraș-Severin), înmatriculat pe AV Big Game Hunt și gestionat de un localnic, Mihai Stratulat. De fapt, de Ion Bejeriță aka Johnny B. Acolo, în jurul focului și cu prada la picioare, vânătorii de Sistem nu joacă piese din absurdul politic românesc. Și nici nu discută despre trofeele de urși sau contracte publice. Că nu e Mafie! E familie. Cu acte. Cu rânduială. Restul e doar procedură!

2 People voted this article. 1 Upvotes - 1 Downvotes.
svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    În numele Nașului