În urmă cu circa două săptămâni, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara a anunțat, printr-un comunicat de presă, că o angajată de la Serviciul Financiar este suspectată că a băgat adânc mâna în bani companiei de stat, aflată sub tutela ministrului transporturilor Sorin Grindeanu. Și tot atunci, s-a vorbit despre o fraudă cu bonuri de masă, în valoare de circa 100.000 euro, tichete valorice pe care salariata le-a însușit și folosit, în interes personal, de-a lungul mai multor ani, până să fie descoperită. Tot atunci, prin purtătorul de cuvânt, D.R.D.P. Timișoara a anunțat că a sesizat deja organele judiciare și că, în paralel, printr-o anchetă internă, va stabili cu exactitate cuantumul prejudiciului și vinovățiile. Ceea ce a și făcut, zilele trecute!
Așa cum rezultă din plângerea penală, înaintată procurorilor, conducerea companiei de drumuri și poduri a stabilit că, de întreaga schemă lucrativă cu bonuri de masă, care a prejudiciat bugetul Ministerului Transporturilor, se face vinovată o singură angajată – Mărioara Cernescu. Acuzațiile pe care D.R.D.P Timișoara le-a adus fostei sale angajate, în baza articolelor din Codul Penal, nu sunt dintre cele mai relaxante: delapidare în formă continuată, fals intelectual, uz de fals, falsificarea de titluri de credit, dobândirea de instrumente de plată fără credit și alterarera integrității datelor informatice.
Din primele date, ancheta internă a celor de la D.R.D.P. Timișoara a concluzionat că Mărioara Cernescu a fost angajată în cadrul companiei de stat, în ianuarie anul 2006, în cadrul Serviciului Financiar, unde a ocupat un post de economist. Conform fișei de post, suspecta a avut ca atribuții și obligații, printre altele, atât calcularea necesarului de tichete de masă pentru fiecare drumar, cât și înmânarea fluturașilor de salarii. Pe organigramă, cum vorbim despre o direcție regională cu mai multe puncte de lucru, Mărioara Cernescu a avut, în gestiune, doar centrala D.R.D.P Timișoara și Secția Întreținere Autostrăzi (S.I.A), celelalte subunități fiind arondate altor două colege de la Serviciul Financiar.
Ca și mod de lucru, odată cu finalizarea pontajelor și calculelor, în obligația Mărioarei Cernescu intra și transmiterea situației centralizate către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.). Ulterior, la rândul ei, unitatea centrală comunica necesarul de bonuri de masa către furnizorul de servicii specifice, respectiv Pluxee România, în vederea încărcării de către acesta a cardurile tuturor salariaților D.R.D.P. Timișoara, numărul acestora variind între 750 și 850 de persoane pe lună. Aici, în fluctuația lunară de personal, a găsit breșa de securitate și Mărioara Cernescu!
Încet și sigur
Așadar, în virtutea atribuțiilor de serviciu, profitând de faptul că era persoana care transmitea către C.N.A.I.R. Central situația tichetelor de masă, salariata a întocmit, ani la rând, situații nereale. În primul rând, a inventat angajați! Apoi, tot ilegal, a cerut eliberarea unor carduri eletronice pe numele acestora, pe care de altfel le-a și ridicat, ca mai apoi să beneficieze, lunar, de contravaloarea tichetelor de masă. Cel puțin până în acest moment, din cercetările efectuate de către D.R.D.P. Timișoara, rezultă că frauda s-a întins cel puțin pe perioada februarie 2022-ianuarie 2025, paguba estimată fiind de cel puțin 100.000 EUR.
Ca și mod de lucru, așa cum rezultă din documente oficiale, după centralizarea necesarului de tichete de masă, inclusiv de la colegii de birou, Mărioara Cernescu a adăugat, în necesarul centralizat, pe care-l comunica către C.N.A.I.R la sfârșitul fiecărei luni, un număr de 7 persoane, care nu mai erau angajații D.R.D.P. Timișoara. De fapt, salariata companiei de drumuri a ticluit-o și mai bine! Cum știa că evidența la furnizorul de servicii (Pluxee) se ține după CNP-uri și nu după nume, s-a folosit de baza de date, a luat datele cu caracter personal ale unor foști angajați, i-a rebotezat, a cerut eliberarea de carduri de masă pe numele acestora și, ulterior, le-a și alimentat, lună de lună, ani la rând.
Așadar, pe lângă propriul card electronic de tichete de masă, Mărioara Cernescu a mai folosit, în tot acest interval de trei ani de zile, și unele emise pe numele unor foști angajați ai D.R.D.P. Timișoara, care nu mai aveau nicio treabă cu compania de drumuri, de peste un deceniu: Andrei Banea (februarie 2013), Marius Bodea (septembrie 2012), Ioan Cătălin Nițoi (septembrie 2015), Alexandru Terescu (iulie 2012), Adrian Rață (noiembrie 2018), Silviu Urzică (august 2010) și Dănuț Coste (iunie 2011). Și, ca să fie sigură, pentru a evita apariția de neconcordanțe în cazul unor verificări, contabila a modificat, în evidențe, numărul real de tichete, acordate altor 100-200 de salariați, jonglând cu valori mici, astfel încât să nu fie sesizate diferențele.
Ulterior, așa cum a rezultat din ancheta internă a D.R.D.P Timișoara, datele eronate erau încărcate în programul de salarizare, ceea ce a dus la o serie de denaturări de situații financiare, impozit pe venit și CASS. Oricum, important de menționat este faptul că, deși această escrocherie funcția de aproape trei ani de zile în ograda proprie, compania bănățeană de drumuri n-a mirosit absolut nimic. De fapt, frauda a fost semnalată, conform probelor, de către cei de la C.N.A.I.R. București, pe data de 11 martie 2025, în jurul orei 10. Abia atunci, D.R.D.P Timișoara a restricționat accesului Mărioarei Cernescu la mailul de serviciu, la programul de salarizare, a procedat la schimbarea yalei de la birou și a cerut blocarea cardurilor, emise pe numele celor 7 angajați fictiv.
Imaginație bogată
Cert e că, odată cu avansarea verificărilor interne și recuperarea datelor de pe computerul de serviciu al Mărioarei Cernescu, s-au mai descoperit câteva lucruri. Mai exact că, în ziua precedentă, adică pe 10 martie 20205, salariata a fost informată că, pe parcursul mai multor ani, au fost identificate anumite probleme, fiind rugată să le lămurească de urgență, până a doua zi. Cum le-a lămurit? Simplu – a intrat după orele de program, în două ocazii diferite, în biroul unde își desfășura activitatea. Ca, a doua zi, în toiul circului, colegii să constate că, din oficiu, lipseau situații cu privire la aspectele de mai sus, atât în format fizic cât și electronic.
În data de 13 martie 2025, așa cum rezultă din plângerea penală a D.R.D.P Timișoara și dintr-o înregistrare audio, Mărioara Cernescu a recunoscut în fața conducerii unității că a acționat de una singură, că a pus la punct întreaga fraudă și a fost singurul beneficiar al sumelor astfel obținute. Mai mult că ea a solicitat și folosit efectiv cele 7 carduri emise, în numele unor foști angajați ai instituției, recunoscând totodată că, după ce s-a aflat de fraudă, a distrus și aruncat cardurile. Cu precizarea că, la acel moment, pe carduri, nu se mai afla nicio sumă de bani. Evident, după mai aproape 20 de ani de colaborare, datorită acestor aspecte, compania de drumuri și-a luat la revedere de la Mărioara Cernescu urmând ca, odată cu finalizarea anchetei penale, să se contituie parte civilă cu suma de 100.000 euro.
What do you think?
Show comments / Leave a comment