Agentul sub acoperire Pop Ioana, funcționar public în cadrul Primăriei Giroc, a trimis ofițerii de la D.G.A. Timiș pe coclauri, în baza unor informații false
La începutul anului 2024, două evenimente despre comuna Giroc au făcut înconjorul României și, totodată, deliciul televiziunilor naționale. Primul s-a consumat pe data de 16 ianuarie a.c. când, în intervalul orelor 21.05 – 21.35, cu ajutorul unui angajat al administrației locale, mai mulți indivizi au pătruns și și-au făcut de lucru prin biroul și secretariatul (vice)primarului Dan Vîrtosu. După modul de acțiune și imediat după apariția în spațiul public a imaginilor video, care au fost surprinse de camerele de supraveghere ale Primăriei Giroc, toată lumea s-a prins că a fost vorba despre o implantare de tehnică de interceptare a convorbirilor ambientale. Ulterior, în dimineața zilei de 22 ianuarie, puțin după ora 6.30, bănuielilie s-au (re)confirmat căci, tot în format video, aceeași echipă, coordonată de același funcționar administrativ, a fost surprinsă când și-a retras ambasadele și și-a recuperat aparatele de înregistrare.
Încă de la început, toate probele, atât în format letric cât și video, au dus în direcția secretarului general al Primăriei Giroc, Carmina Mateia. Drept pentru care, la două zile după incidentul de securitate, Primăria Giroc a făcut plângere penală către IPJ Timiș. Și situația a fost expusă pe larg, cu toate probele în atașament: “… două persoane necunoscute, au pătruns pe timpul nopții, în sediul instituției, respectiv în biroul Secretariatului Primarului precum și în biroul Primarului. Facem precizarea că această acțiune a fost înlesnită de faptul că, la ora 20:44, doamna Secretar General al Primăriei, Mateia Carmina-Andreea, a intrat în sediul Primăriei cu scop personal și a lăsat ușa de acces deschisă. Solicităm efectuarea de cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de VIOLAREA SEDIULUI PROFESIONAL, identificarea autorilor, tragerea la răspundere a acestora dar și efectuarea de cercetări față de numita Mateia Carmina-Andreea, pentru înlesnirea săvârșirii acestei infracțiuni”.
Și, din acest moment, peste Primăria Giroc s-a așternut liniștea! Asta, până acum două zile când, printr-o comunicare oficială, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a lămurit tot misterul. Integral! Așa s-a aflat că, în baza unei Ordonanțe, la data de 10 ianuarie 2024, un procuror a dispus începerea urmăririi penale împotriva juristei Ana-Maria Rotariu și a funcționarei Mirela Dragoș cu privire la infracțiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii de foloase necuvenite. A doua zi, așa cum rezultă din documente, același magistrat a dispus extinderea urmăririi penale și asupra altor trei angajate ale Primăriei Giroc, suspectate că ar face din aceeași ecuație infracțională: Manuela-Delia Bîlc, Cristina Pârvulescu-Ceica și Gabriela Ursu. Cert e că toată tevatura a avut la bază o informație, oferită cu generozitate și interes personal, așa cum arată Ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, de către un martor cu identitate protejată: Pop Ioana.
Conform denunțului, Ana-Maria Rotariu, consilier juridic superior în cadrul Primăriei Giroc, în calitatea sa de președinte al comisiei de concurs pentru ocuparea funcției publice de execuție în cadrul administrației locale – inspector I asistent în cadrul Compartimentului Monitor Oficial Local, ar fi urmat să pună la dispoziția numitei Dragoș Mirela, secretară a primarului Dan Vîrtosu, subiectele testării teoretice scrise, programată pentru ziua de 18 ianuarie a.c., cu scopul ca aceasta din urmă să promoveze concursul cu cel mai mare punctaj. Mai mult, cu ocazia audierii de către procurorul de caz, agentul Pop Ioana a făcut precizarea că, în diverse ocazii, Ana-Maria Rotariu ar fi făcut afirmații legate de faptul că dorește să o ajute pe numita Dragoș Mirela să ocupe o funcție publică, la momentul concursului aceasta fiind personal contractual, prin intermediul Asociației Comunelor și Orașelor din România. Și, ca să fie treaba clară, martora cu identitate protejată l-a băgat în gălată și pe (vice)primarul Dan Vîrtosu, despre care a afirmat că demersul pentru aranjarea concursului public ”este cel puțin bănuit” și de către șeful administrației locale.
Așa că, de la denuțul patriotic al agentului secret Pop Ioana și până la emiterea unor mandate de supraveghere tehnică (nr. 13-26/11.01.2024), nu a mai fost decât un pas. Și timp de 30 de zile, până pe 9 februarie 2024, s-a procedat la interceptarea si înregistrarea pe suport magnetic sau orice alt tip de suport a convorbirilor și comunicațiilor pentru posturile telefonice utilizate de Rotariu Ana-Mana, Dragoș Mirela Luciana, Bîlc Manuela-Delia, Pârvulescu-Ceica Cristina și Ursu Gabriela. Mai mult, pentru aceeași perioadă de o lună de zile, s-a decis și supravegherea audio, video și prin fotografiere a suspectelor, indicate de martorul Parchetului, ca făcând parte din rețeaua de fraudare a examenlui public, menit să o titularizeze pe Mirela Dragoș. Pe scurt, s-a dat liber la film cu sunet în camera 7-8 din sediul Primăriei Comunei Giroc, în curtea interioară, în sala de ședințe și, evident, s-a încuviințat organul de urmărire penală să pătrundă în dispozitiv pentru a activa și dezactiva mijloacele tehnice ce urmau a fi folosite pentru executarea măsurii de supraveghere tehnice.
După investigație, așa cum o recunoaște în scris și procurorul de caz, NU au rezultat probe care să confirme comiterea faptelor sesizate, rezultând că numitei Dragoș Mirela, secretară a primarului comunei Giroc, NU i-au fost puse la dispoziție subiectele testării teoretice scrise, care a avut loc la data de 18 ianuarie 2024, în sala de ședințe a Primăriei Giroc. Având în vedere că probele administrate în cauză au infirmat existența unei fapte penale, procurorul a dispus clasarea cauzei. Ce e de reținut totuși din toată această poveste?! În primul rând, nu face decât să confirme că acțiunile nocturne, desfășurate în Primăria Giroc, în zilele de 16 și 22 ianuarie a.c., au fost coordonate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara. Deci, au fost cât se poate de legitime, sub acoperirea unui mandat! În altă ordine de idei, arată că toate datele oferite de martora cu identitate protejată Pop Ioana au fost pur și simplu niște bârfe și gogoși, nu informații cu potențial. Mai mult, că statul, prin Direcția Generală Anticorupție Timiș, a consumat resurse ca să alerge după cai verzi pe pereți.
În rest, nu mai niciun secret pentru nimeni, mai ales acum că există și documentul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, cine este, de fapt, agentul cu nume neinspriat de Pop Ioana. La fel cum toată lumea știe, deja, că țintele principale ale martorului cu identitate protejată nu au fost, decât prin ricoșeu, colegele din Primăria Giroc (victime colaterale). Miza a fost, încă din primele momente, la Dan Vîrtosu și nu mai puțin la celebrul arhitect Florin Roman, apropiat al Mirelei Dragoș.
What do you think?
Show comments / Leave a comment