Now Reading: (VIDEO) Primăria Timișoara dribleză cu un drept de proprietate, mai ceva ca într-un studiu de democrație participativă

Loading

(VIDEO) Primăria Timișoara dribleză cu un drept de proprietate, mai ceva ca într-un studiu de democrație participativă

După zeci de adrese și ani de zile de corespondență cu instituțiile statului, menite să corecteze un abuz administrativ pe cale amiabilă, la data de 13 febriarie 2024, răbdarea soților Doru și Andrea Laichici a luat sfârșit. Definitiv și irevocabil! Tot atunci, cei doi timișoreni s-au adresat judecătorilor, în contradictoriu cu Primăria Timișoara, Prefectura Timiș, Comisia Județeană și Comisia Locală de fond funciar și, nu în ultimul rând, cu Direcția de Asistență Socială. Motivul procesului – stabilirea dreptului de proprietate privată asupra unui teren, care a aparținut imobilui de pe strada Drubeta nr. 62. Conform extrasului de carte funciară, la nivelul anilor 1950, bunul a fost naționalizat, în baza celebrului Decret nr. 92. Ulterior, casa și grădina de 1547 mp au intrat în folosința Sfatului Popular care, înainte de predarea bunului către clasa muncitoare, a transformat construcția din locuință unifamilială, într-un imobil cu cinci apartamente. Doar din pix!

 

În fapt, nu a existat nicio compartimentare sau apartamentare la adresa de pe strada Drubeta nr. 62 din Timișoara, ci doar un număr de contracte de închiriere, care poartă însemnele fostului ICRAL. Prin urmare, de la data naționalizării și până la momentul în care aceste locuințe au fost totuși vândute chiriașilor, așa cum rezultă din documente de cadastru, imobilul a fost descris ca fiind o entitate de sine stătătoare, recte o casă unifamilială cu o grădină de 1547 mp, în regim de curte. De altfel, toată situația funciară este întărită și de o serie de alte planuri tehnice, întocmite la începutul secolului XX, în care configurația casei și terenului, aflate pe o parcelă de colt, acoperea fronturi stradale pe Drubeta și Mareșal Alexandru Averescu. Cert este ca persoanele, care aveau calitatea de chiriași, la data la care a intrat în vigoare Legea nr. 112/1995, au formulat cereri pentru cumpărarea apartamentelor și, evident, a cotelor de părți comune. Și așa se face că, în intervalul 21 aprilie 1997 – 26 martie 1998, imobilul de strada Drubeta nr. 62, așa cum îl descrie cartea funciară, a devenit proprietate privată, în întregime.

 

Imediat după vânzarea celor cinci locuințe, cum casa nu a fost apartamentată, a început distracția. Mai exact la momentul în care s-a concretizat interesul noilor propietari de a-și intabula locuințele, în cartea funciara! Acesta a fost și momentul în care, anterior operațiunii de apartamentare, a fost realizată, în mod nelegal o lucrare de dezmembrare a terenului de pe strada Drubeta nr. 62, în suprafață de 1547m2. Practic, imobilul, care până atunci a existat ca un tot unitar, a fost împărțit în două parcele: o casă cu curte de 841mp și un teren intravilan (fără construcții) de 706 mp. Rezultă foarte limpede acest lucru din mapa de cadastru a celor de la OCPI Timiș – documentația nr. 21603/28.09.1998 pentru dezmembrarea terenului și, la două zile după, lucrarea tehnică cu nr. 21909/30.09.1998 pentru apartamentarea imobilului.

 

Încă de pe atunci, s-a strâmbat din nas și s-a afirmat că documentația de dezbembrare a terenului a fost întocmită incorect. În primul rând, vorbim depre o pozitionarea greșită pe plan a construcțiilor existente și edificate pe cele două terenuri care, în momentul parcelării, a dus la o demarcație de hotar, demnă de cursul unui râu. Mai apoi, s-a vorbit și s-a probat faptul că parcela intravilană, care a fost catalogată drept liberă de construcții, în realitate, avea o fundație și o anexă a casei. Plus că, s-a constantat că dezlipirea proprietății și transformarea acesteia în două parcele de sine stătătoare s-a făcut doar în baza unei baza simple documentații de dezmembrare, fără un act de voință al proprietarului, realizat în forma cerută de lege. Adică, pe burtă! Cert e că, mai târziu, tehnicianul a revenit asupra concluziilor din raport și a încercat să dreagă busuiocul doar că, deja, interesele și drepturile cumpărătorilor fuseseră prejudicate.

De la Ana la Caiafa

 

Așadar, din cauza combinațiilor și intereselor, terenul de 1547 mp de sub imobilul de pe strada Drubeta nr. 62, a ajuns în două direcții. În primul rând, suprafața de 706 m2, cea liberă de construcții, a rămas la dispoziția vechiului proprietar, adică statul roman, în folosința Primăriei Timișoara, care s-a și intabulat într-o nouă carte funciară. Cealată parcelă de teren, obținută din dezmembrare, plus construcția, a fost transcrisă, în cote părți, celor 5 proprietari ai imobilului, cu mențiunea clară că părtile comune indivize sunt, pe lângă terenul construit si neconstruit, și fundatiile, WC-ul din curte, magazia si spalatoria. Adică, fix construcțiile care se regăseau, la data dezmembrării, pe parcela de teren a Primăriei Timișoara, evident, cea liberă de construcții. Una peste alta, în anul 2015, apartamentele au intrat în posesia soților Doru și Andrea Laichici, printr-o serie de acte de vânzare-cumpărare. Și lupta pentru reîntregirea proprietății de pe strada Drubeta nr. 62 a continuat.

 

S-au dus războaie pe toate nivelurile, până la Înalta Curte de Casație și Justiție. Rezultă clar asta din notările procesului în cartea funciară de 706 mp a Primăriei Timișoara (CF. 430491), provenită din dezmembrarea terenului de pe Drubeta. Există chiar și corespondență între municipalitatea de pe Bega și șoții Laichici prin care se solicită renunțarea la proces, condiționat de reîntregirea proprietății și cumpărarea terenului de sub casă, în baza Legii 87/2020 privind dobândirea drepturilor de proprietate asupra curților. Și se vede clar, atât din acte notariale, cât și din încheierile de cadastru, că noii proprietari au fost de bună-credință și au renunțat la demersurile în instanță, în februarie 2021, crezând că Primăria Timișoara se va ține, în sfârșit, de cuvânt și că va binevoi să îndrepte eroarea materială. N-a fost să fie întrucât, în final, nu s-a rezolvat nimic. Așa că soții Doru și Andrea Laichici au reînceput demersurile pentru alipirea celor două parcele, așa cum arată și istoricul cadastral.

 

Și au luat-o de la capăt cu adresele și solicitările către Primăria Timișoara care, după ce s-a văzut cu sacii în căruță și fără procese pe parcelea de 706 mp, a respins orice cerere de unificare a cărților funciare și de reîntregire a proprietății de pe strada Drubeta nr. 62. Cert e că, timp de vreo trei ani de zile, iar a fost un adevărat ping-pong cu hârtii! Prin martie 2022, municipalitatea a răspuns că nu consideră oportună alipirea celor două parcele, care au făcut parte integrantă din aceeași proprietate, conform istoricului de carte funciară. Între timp, la nivelul anului 2023, au fost depuse și expertize tehnice care demonstrează, dincolo de orice dubiu, că anexele și betoanele de pe terenul Primăriei Timișoara sunt parte integrate a construcției aflată în proprietatea soților Laichici. Se vorbește clar despre o legătură indubitabilă între cele două parcele! Cum s-au izbit numai de povești și refuzuri, pe 13 februarie 2024, din nou, proprietarii imobilului au pornit procesul împotriva Primăriei Timișoara, cu obligația de a anula dezmembrarea terenului și de a le reîntregi proprietatea, conform legii. Ulterior, au mai urmat și alte!

 

Nu de alta dar, între timp, prin HCL 425 din 24 septembrie 2024, Primăria Timișoara, deși știa că e în litigiu cu terenul de mai bine de un an de zile, a transmis dreptul de administrare asupra parcelei către Direcția de Asistență Socială Timișoara. Așa că, după această manevră, a fost din nou somată de proprietarii de pe strada Drubeta nr. 62. De data aceasta, Doru și Andrea Laichici au cerut municipalității să suspende efectele H.C.L. 425/2024, să nu dea curs contractului de administrare nr. 6/30.09.2024 încheiat insituția publică din subordine, să nu predea amplasamentul și, mai presus de orice, să nu elibereze niciun fel de autorizație de construire pe parcela aflată în litigiu, până la soluționarea celor două procedure judicare care privesc bunul imobil de pe strada Drubeta nr. 62. Cu mențiunea că cel de-al doilea litigiu dintre soții Laichici și municipalitatea de pe Bega are legătură cu terenul de sub casă care este în procedură de achiziționare, în baza Legii 87/2020.

 

Nici măcar de data asta, n-a fost să fie cu noroc pentru proprietarii de pe Drubeta nr. 62. Pe scurt, înainte de predarea amplasamentului, Primăria Timișoara a început să ecologizeze parcela, să dărâme ce mai era pe acolo și să o pregătească, se pare, pentru o parcare publică. Cel puțin până se încheie, sub o formă sau alta, lititgiul cu Doru și Andrea Laichici! Și uite așa, o chestiune, care zace la libera apreciere a municipalității, este frământată și tărăgănată de mai bine de un deceniu. Deși, la baza erorilor materiale, nu stă nimeni altcineva decât administrația locală postdecembristă care, printr-o dezlipire, făcută în scopul apartamentărilor și stabilirii cotelor părți din imobilul de pe Drubeta, vrea să pună și ea mâna pe ceva. Măcar pe jumătate din întregul de 1547 mp pe care, oricum, prin naționalizare, l-au luat comuniștii cu japca! Pe gratis!

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    (VIDEO) Primăria Timișoara dribleză cu un drept de proprietate, mai ceva ca într-un studiu de democrație participativă