Loading

La RETIM, sustenabilitatea curge direct în rețeaua AQUATIM

Azi, un pic după ora 13, la spălătoria (ne)oficială de autogunoiere a celor de la RETIM, pe care nicio autoritate publică de control nu o vede, deși e situată la drumul mare (Aleea Chişodei nr. 221 Timișoara), a mai avut loc un incident de mediu. Nimic neobișnuit, nimic ieșit din cutume, doar că de data asta totul a fost filmat – o mașină a companiei de salubrizare, TM 01 TZB, folosită pentru spălarea tomberoanelor, a fost surprinsă când deversa levigat în canalul colector al celor de la AQUATIM. Ziua în amiaza mare!

 

Levigatul nu e un termen de la MasterChef. În realitate, borhotul e cocktailul ucigaș care se scurge din gunoaie, ca transpirația dintr-un politician prins cu fonduri europene prin curte. Și când spunem că acest lichid, de obicei toxic, ajunge direct în canal, nu e metaforă — e o realitate cu iz greu din Timișoara. Și dacă, măcar cei de la AQUATIM, iau în calcul că o astfel de mașină poate deversa din burduf între 1.500-1.800 litri de levigat, direct în canalizare, atunci datele problemei de schimbă.

 

Pentru cei care nu au avut norocul să-l întâlnească personal, levigatul este lichidul toxic rezultat din descompunerea deșeurilor menajere. Conține amoniac, metale grele, compuși organici volatili și un miros care face coloniile de microbi să-și dea demisia. Acest lichid, conform legii, nu are ce căuta în canalizare. Dar la Chișoda, pare că e tratat ca… apă de ploaie.

📜 Legea Apelor nr. 107/1996, art. 86, alin. (1):

Este interzisă evacuarea în apele de suprafaţă sau în reţelele de canalizare a apelor uzate care conţin poluanţi peste limitele maxime admise.

 

📜 OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului:

Orice activitate care generează deversări ilegale se sancționează cu amenzi de până la 100.000 lei și/sau suspendarea activității.

 

📜 HG 856/2002 privind evidenţa gestiunii deşeurilor:

Operatorii sunt obligați să țină registru pentru fiecare operațiune de curățare și transport al levigatului.

Așadar, RETIM, companie cu pretenții de ecologie, ne oferă un nou model de sustenabilitate: dacă nu poți trata levigatul, spală-l pe ascuns și trimite-l la Aquatim! E simplu, ieftin și eficient — pentru firma germană, în care și Consiliul Local Timișoara deține 50%. Pentru cetățeni, în schimb, înseamnă poluare a apelor subterane, mirosuri pestilențiale și costuri crescute pentru epurare, adică mai mulți bani la întreținere.

 

Acum, mai rămâne doar ca și comisarii Gărzii de Mediu Timiș să-și facă de lucru pe Calea Chişodei și să miroasă viitorul. Și dacă, din greșeală, observă o mașină mare și murdară, care iese veselă dintr-o spălătorie suspectă, să știe măcar că nu e apă de trandafiri, care curge în canal. E doar România, în formă lichidă.

2 People voted this article. 2 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    La RETIM, sustenabilitatea curge direct în rețeaua AQUATIM