E limpede, sistemul sanitar bănățean a înțeles că nu mai e loc de glumă, de pase în adâncime și nici de vreun slalom uriaș, când vine vorba despre asumarea transparentă a actului medical. Așa că, pe paliere, începând cu Spitalul Județean Timișoara și culminând cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș”, la pachet cu Colegiul Medicilor, toată lumea s-a pus să facă ordine și lumină pe Secția de Obstetrică-Ginecologie II din cadrul Maternității Bega. Teoretic, conflictul dintre toți medicii titulari și șeful de secție, conf. dr. Izabella Petre, a debutat în urmă cu aproape o lună de zile atunci când, printre altele, cadrele medicale au refuzat să mai opereze pentru gloria și palmaresul șefului de clinică universitară. Practic, însă, buboiul s-a tot inflamat, în fiecare săptămână, cu reclamații de ambele părți, ceea ce a dus la un război în toată regula și, fie vorba între noi, la situații absolut hilare.
Acesta este și motivul principal pentru care, azi, toată ancheta internă se desfășoară cu viteza sunetului, semn că niciuna dintre cele trei instituții – S.C.J.U.T, U.M.F și C.M.R – nu-și mai dorește escaladarea scandalului și nici spălatul rufelor în public. Că dăunează la imagine și duce la lipsa de încredere a pacienților în serviciile medicale! Așa că, până la finalizarea investigațiilor și tăierea răului din rădăcină, vorba prof. univ. dr. Stelu Pantea, șeful Colegiul Medicilor din România – filiala Timiș, tragicomedia de pe O.G. II continuă. De data aceasta cu replica dr. Izabella Petre, la raportul directorului medical al Spitalului Județean Timișoara – conf. univ. dr. Andreea Rață, înaintat managerului insituției, prof. univ. dr. Dorel Săndesc, pe data de 19 februarie a.c, prin care a solicitat, luarea în calcul a demiterii șefului de secție O.G. II, în baza unor constatări chirurgicale, pe viu și în direct, a unei operații de placenta praevia increta.
Am fost informată cu privire la faptul că doamna Conf. Dr. Izabella Petre a programat pentru intervenție chirurgicală, la un caz dificil pe dl. Dahma George – medic care are doar contract de gărzi. Având în vedere această situatie, în virtutea atributiilor de director medical, am decis să particip la această intervenție chirurgicală, fără a anunța echipa operatorie. Am constatat, în conduita terapeutică, ezitări în efectuarea unor manevre simple, cum ar fi incizia la tegument sau inciza aponevrozei mușchilor drepți abdominali. Solicit înfiintarea unei Comisii externe, care să auditeze activitatea profesională a dr. Izabella Petre, urmând să informez Colegiul Medicilor cu privire la conduita medicală si profesională a acesteia. Este cazul să luăm o atitudine în a evita posibile cazuri de malpraxis cu repercusiuni pecuniare asupra spitalului. Constat că este o situație care confirmă faptul că dna conferențiar este depășită de a coordona activitatea unei secții clinice chirurgicale, atât din punct de vedere medical, cât și administrativ.
Cert e că referatul intern, întocmit de dr. Andreea Rață, a primit undă verde, în cel mai scurt timp, și din partea managerului unității sanitare, prof. univ. dr. Dorel Săndesc. Girul, așa cum rezultă din documente, a fost dat printr-o rezoluție simplă – De acord! Mai mult decât orice, a doua zi după raport, pe data de 20 februarie a.c., directorul stabilimentului medical a mai girat, pentru încă o tură, concluziile subalternului său. De data aceasta, printr-o adresă înaintată către Colegiului Medicilor Timiș. Pe scurt, având în vedere faptul că sesizările sunt de ordin medical, mai marele SCJUT a cerut organizației socio-profesionale să recomande 3 cadre medicale din specialitatea obstetrică-ginecologie (cu grad de medic primar și cel puțin conferențiar sau profesor universitar), care să evalueze aptitudinile de chirurg ale șefei O.G. II de la Maternitatea Bega, dr. Izabella Petre.
Victimă colaterală
Pe de altă parte, într-o plângere adresată managerului Dorel Săndesc, înregistrată la SCJUT pe data de 21 februarie a.c., sub semnătură privată, medicul-șef Izabella Petre a venit cu varianta ei de poveste, referitoare la intervenția chirurgicală de pe data de 19 februarie a.c, pe care, încă din antet, a descris-o ca fiind situația reală:
Pentru că, în data de 19.02.2025, am fost singurul medic în cadrul Sectiei (dr. Neamtu Radu – a întarziat nemotivat de la serviciu 2 ore), am discutat cu d-nul prof.univ.dr. Marius Craina, să delege un coleg medic specialist/primar pentru a completa echipa operatorie, obligatorie în acest caz. Acesta mi-a confirmat ca vine dumnealui. Cazul fiind unul cu risc, in conformitate cu ghidurile si protocoalele in vigoare, am solicitat, încă din data de 18.02.2025, echipa interdisciplinară. Operația am început-o imediat dupa ora 8,00, împreună cu medicul rezident anul II Daniela Tomesc (fără d-nul prof.dr.Marius Craina – care se afla împreună cu d-na dr. Andreea Rață la o vizita pe sectia OG1). În timpul operației, la timpul operator extragere făt, în care era obligatorie prezența a doi medici în specialitate, s-a prezentat prof. dr. Marius Craina, care nu a rămas în plagă operatorie mai mult de 30 min, toate manevrele chirurgicale efectuându-le împreună, unul pe partea dreapta, iar celălalt pe partea stângă a pacientei.
Și de aici, din acest punct, începe valsul. Căci șeful O.G. II susține că, în timpul histerectomiei totale, ce a urmat operației de cezariană, prof. dr. Marius Criana a ciupit ureterul pacientei, ceea ce a necesitat intervenția medicului urolog. După care, în cadrul aceleiași operații complexe, procedura de anexectomie a fost continuată de domnia sa, alături medicul rezident.
Am ramas în plaga operatorie cu medicul rezident pentru finalizarea intervenției chirurgicale, operația fiind finalizată la ora 11.20. În mod eronat s-a consemnat că dr. Marius Craina a participat la toți timpii operatori și la interventiile chirugicale concomitente. După ora 12, am fost contactată telefonic de d-na director medical și m-am prezentat la biroul acesteia dupa ora 13, după ce am finalizat o alta intervenție chirurgicală (operație cezariană segmento-tranversală pe uter dublu cicatricial la debut de travaliu, membrane rupte). Privind aprecierile denigratoare ale d-nei director medical, nu le comentez – un medic primar care numai în ultimii 5 ani a tratat peste 6000 de paciente si are efectuate sute de operatii, credeti ca mai are ezitari la incizia tegumentară? Foarte important de precizat este faptul că ÎN MOMENTUL ÎNCEPERII INTERVENȚIEI CHIRURGICALE, DR. ANDREEA RAȚĂ NU A FOST PREZENTA ÎN SALA DE OPERAȚIE, aspect confirmat de cei prezenti. Atunci cum a putut aprecia ezitări la incizia tegumentară?
După care, la pachet, conf. dr. Izabella Petre i-a înfierat, atât pe dr. Andreea Rață, cât și pe dr. Marius Craina. Pe de-o parte, despre directorul medical al SCJUT spune că toate cele sesizate către conducerea unității sanitare sunt doar fatasmagorii și răutăți, cu atât mai mult cu cât dr. Andreea Rață nu ar fi asistat la toată interevnția chirurgicală – nu refelectă activitatea mea sau a secției O.G. II! Pe de alta, pe prof. univ. dr. Marius Craina îl ciupește cu malpraxisul și îl pictează, în culori vii, că și-ar mai fi internat două paciente (una la 8.10 și alta la 8.44) și ar mai fi realizat o operație de cezariană (8-10), în același timp, în care era mâna întâi la placenta praevia increta. Practic, între orele 8-11.20! Cu alte cuvinte că dr. Craina, cel care s-a oferit să o ajute și a scos-o la liman, s-a teleportat în două săli de operație, în același timp. Un lucru care, fie vorba între noi, chirurgii buni îl practică, la modul uzual!
Lumini și umbre
În toată această ecuație, sunt câteva lucruri pe care, în plângerea înainată către prof. univ. dr. Dorel Săndesc, șefa O.G. II de la Maternitatea Bega a omis să le surpindă, deși sunt extrem de importante. În primul rând, a uitat să spună că, la program de zi, cel antamat pentru operația pacientei cu placenta praevia a fost dr. George Dahma, un medic care nu se află decât sub contract de gărzi cu Spitalul Județean Timișoara. Nici măcar unul de voluntariat nu are! Deci, orice act medical, în afara programului de gardă, l-ar fi costat pe dr. Dahma parafa de specialist. Noroc că tânărul medic a avut atâta creier încât să realizeze că nu-i de joacă cu o placenta praevia sau cu un malpraxis, chiar dacă a fost solicitat în campul tactic de însuși medicul-șef Izabella Petre.
Nici nu mai contează că, în dimineața zilei de 19 februarie a.c., atunci când era programat să salveze onoarea O.G. I, în momentul în care și-a anunțat superiorul că nu poate ajunge, din pricina unei enterocolite acute, dr. George Dahma s-a ales cu o urare de bine, cu trimitere directă la colegialitate. Cum de s-a ajuns, aici, ca un medic colaborator, așa cum e dr. Dahma, să fie ultima redută pentru o întreagă secție de obstetrică-ginceologie, e simplu de tot. În primul rând, trei dintre medicii titulari – Adrian Gluhovschi, Sorin Burlică și Zoran Popa – erau în concediu de odihnă. Apoi, dr. Mădălina Timircan a intrat, la rândul ei, în concediu medical. Așa că, în dimineața zilei cu operația de placenta praevia, diponibili nu au mai rămas decât dr. Radu Neamțu și, oarecum, dr. George Dahma. Dar, după dezertarea lui Dahma, la fel a procedat și Neamțu, care s-a dat lovit vreo 2 ore, dis-de-dimineață, atât cât să dribleze operația!
Așa se explică de ce conf. univ. dr. Izabella Petre a fost nevoită să apeleze la serviciile omologului său, șeful O.G. I, prof. univ. dr. Marius Craina pe care, după ce a scos-o la liman, dincolo de protocoale, l-a mai și făcut de bafta și l-a băgat în cărți. Așa că nu degeaba spune dr. Craina că, în jurul unui pacient, în timpul operației, nu se joacă țurca și nici nu se operează la două mâini, când pe stânga – când pe dreapta. Așa e și în mânuirea pensei pedicul – ața chirurgicală se trece pe după, ca să oprească hemostaza, nu pe dinainte! În rest, rămâne cum a dat în scris dr. Andreea Rață și a confirmat și dr. Marius Craina: la final, operația de placenta praevia a fost un succes!
Exact la fel cum a fost și cealaltă intervenție chirurgicală de după, cea de cezariană segmento-tranversală pe uter dublu cicatricial la debut de travaliu cu membrane rupte, pe care și-a asumat-o conf. univ. dr. Izabella Petre, ca de obicei, din poziția de prim-operator. Așa că, pe probe, nu pe povești, felicitări rezidenților dr. Rabia Tașdemir (an V) și dr. Alexandra Sora (an III). Și, nu în ultimul rând, șefei O.G. II de la Maternitatea Bega, care le-a supravegheat, ca orice cadru didactic care se respectă, din poziția de mâna a treia. Că așa face un medic-șef de secție: dă indicații și veghează!
Pingback: La Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara, piesele de șah se ascut cu cheia franceză, nu cu bisturiul – insidertm.ro
Pingback: UMF Timișoara, un model pentru învățământul medical din România – insidertm.ro