Loading

UMF Timișoara taie logica cu bisturiul

Frumusețea învățământului universitar medical timișorean constă, în primul rând, în faptul că există. Apoi, că regulile și cutumele, deși sunt bine tipărite pe hârtie și în memoria colectivă, nu sunt valabile chiar pentru toți. Și abia în cele din urmă că dăscălia și norma didactică nu e pentru cine dorește, ci pentru cine se nimerește! Cam așa arată, pe repede-înainte, poză la minut a Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara.

 

Și arăta așa doar pentru că, în goana după studenți și glorie eternă, când are interese de grup, UMFT uită, în deplină cunoștință de cauză, să pună piciorul pe frână. Așa a făcut și când a validat comisiile de licență pentru examenul de finalizare a studiilor, cu durata de 6 ani de la Facultatea de Medicină, menite să evalueze cunoștințele fundamentale ale studenților, în sesiunea septembrie 2025 – februarie 2026. 

 

Așa, la propunerea consiliilor facultăților, au luat naștere paisprezece comisii, formate din cadre didactice ale UMFT, așa cum spune regulamentul de ordine interioară. Iar șef peste toate, ca președinte al Comisei Centrale de licență și dizertație, a fost întronat însuși prorectorul didactic al unității de învățământ superior – prof. dr. Daniel Lighezan. Evident, secondat de cei trei decani ai facultăților de profil, în calitate de membri: prof. univ. dr. Romulus Bogdan Timar (Medicină), prof. univ. dr. Meda-Lavinia Negruțiu (Stomatologie) și prof. univ. dr. Codruța-Marinela Șoica (Farmacie).

 

De departe, însă, Comisia 13 – Chirurgie a Universității de Medicină și Farmacie Timișoara a trezit cele mai multe și diverse comentarii, de la cadre didactice și până la studenți. Și Har Domnului, motive de îngrijorare sunt destule:

  Prof. Univ. Dr. Boia Eugen – președinte (chirurgie pediatrică)
  Prof. Univ. Dr. Prejbeanu Radu – membru (ortopedie)
  Conf. Univ. Dr. Petre Izabella – membru (obstetrică-ginecologie)
  Conf. Univ. Dr. Bardan Razvan – membru (urologie)
  Ș.L. Dr. Hogea Bogdan – secretar (chirurgie generală)

 

Diagnostic – nesatisfăcător cronic

 

Acum, normele interne ale UMF Timișoara spun că orice modificare a componenței comisiilor pentru examenele de licență/disertație din motive temeinic justificate, până la data examenului de finalizare a studilor, se aprobă de rectorul universității, cu avizul președintelui Biroului central de coordonare a examenului de licență. Adică, de către prof. univ. dr. Octavian Crețu și prof. univ. dr. Daniel Lighezan. În rest, totul e limpede și clar – conducerea universității, decanatele și comisile de examen poartă întreaga responsabilitate pentru examenele de finalizare a studiilor.

 

Evident, problema UMF Timișoara nu e Comisia 13 – Chirurgie, în ansamblul ei. Sub nicio formă! Verigă slabă din toată ecuația e doar conf. univ. dr. Izabella Petre, fosta șefă a Secției de Obstetrică-Ginecologie II din cadrul Maternității Bega, până de curând, când a fost înlocuită de prof. univ. dr. Zoran Popa. Și e slabă dintr-o grămadă de puncte de vedere. În primul rând pentru că, la finalul lunii martie 2025, conform cutumei anuale, la UMF Timișoara i-a fost analizată activitatea din punct de vedere didactic, conform normelor academice, de către șefii de Departament și Disciplină – prof. univ. dr. Cosmin Cîtu și prof. univ. dr. Marius Craina.

 

Nu oricum, ci în două etape: 1 ianuarie – 31 decembrie 2024 și 1 ianuarie – 27 martie 2025. Pe scurt, ambele rapoarte de evaluare a performanțelor profesionale individuale pentru personalul didactic auxiliar, care poartă numele Izabellei Petre, nu au primit notă de trecere. De fapt, prima analiză a comisiei UMF Timișoara s-a închis cu media de 1,89, iar cea de-a doua cu 1,72. Altfel spus, pe metodologia anuală, aprobată de rectorul instituției de învățământ superior prof. univ. dr. Octavian Crețu, pe linie didactică, candidatul a fost evaluat cu… nesatisfăcător

 

Pe larg, la vremea respectivă, coordonatorii de Departament și Disciplină ai medicului-șef de pe O.G. II – Maternitatea Bega au considerat că doamna conf. univ. dr. Izabella Petre stă extrem de rău la o serie întreagă de capitole. În primul rând, la cel de evaluare colegială unde a primit doar un… suficient. Apoi, la realizarea activităților normate din statul de funcții (10%). Altfel spus, cadrul universitar nu-și ține cursurile, nici cu studenții și nici cu rezidenții! La fel e și la pregătirea științifică și metodică în interesul învățământului – (10%), la întocmirea cursurilor – 0 (zero). Concluzia unanimă, pe (sub)criteriile UMF Timișoara, a fost 1 – 2,4 puncte, ceea ce înseamnă nivel slab.

 

Șah-mat la logică 

 

Ulterior calificativului, dr. Izabella Petre a contestat concluziile evaluărilor profesionale dar, cel puțin până azi, comisia de reexaminare nu a luat nicio decizie. Nota e aceeași, și azi! Deci, acum câteva zile, când a fost propusă și validată pentru corectarea lucrărilor de licență, calificativul cadrului didactic era tot ăla – suficient, nesatisfăcător, slab etc. Așa că e greu de înțeles raționamentul UMF Timișoara. Cu atât mai mult cu cât, Izabella Petre va da nas în nas și cu studenții care au reclamat-o ca nu-și ținea cursurile pentru care, evident, a fost plătită de către instituția de învățământ superior.

 

Bun, atunci când vine vorba despre conf. univ. dr. Izabella Petre, nu e pentru prima dată când UMF Timișoara tărăgănează lucrurile. În afară de reevaluarea profesională, care a scos-o în decor, mai sunt cel puțin 6 (șase) petiții și reclamații punctuale (integritate, moralitate, etc) care și azi, după luni de zile, încă nu au primit răspunsuri, concluzii sau rezoluții. Și asta pentru că, literalmente, universitatea nu s-a sinchisit să demareze nicio verificare și cu atât mai puțin să răspundă petiționarilor, nici măcar la nivelul unei simple confirmări de primire. Chiar dacă, la vremea aia, UMFT era deja și pârâtă și târâtă, în vreo două procese pe contencios-administrativ de către medicul ginecolog!

 

Adevărul e că, pe lângă toate aceste aspecte, pe cnp-ul Izabelei Petre mai tronează, dincolo de cariera universitară și activitatea didactică, încă un aspect, care are legătură cu latura profesională. Mai exact, reclamația făcută, asumată și semnată de către directorul medical al Spitalului Judetean Clinic de Urgență Timișoara, conf. univ. dr. Andreea Rață, a mai bifat o notă de subsol la temelia didactică a fostei șefe de pe O.G II – Maternitatea Bega:

 

Am constatat, în conduita terapeutică, ezitări în efectuarea unor manevre simple, cum ar fi incizia la tegument sau inciza aponevrozei mușchilor drepți abdominali, dovada unei atitudini de începător, depășit de o situație, deloc complicată. Vă informez că că solicit înființarea unei Comisii externe, care să auditeze activitatea profesională a dnei dr. Izabella Petre. Mai mult, voi informa Colegiul Medicilor cu privire la conduita medicală si profesională a doamnei doctor, în vederea efectuării demersurilor ce se impun.

 

Si, într-adevăr, Colegiul Medicilor Timiș a fost informat doar că, la fel ca și UMF Timișoara, a pus capacul pe oală, ca-n orice text decent de Kafka. Așa că singura concluzie, cu toate actele și bisturiul pe masă, e că UMF Timișoara se dovedește expert nu doar în anatomie, ci și în taxidermia propriilor reguli. Pe scurt, le împăiază și le expune în vitrină, ca să pară că respiră. În rest, tăcere, complicitate și multă plasticină în loc de sânge rece. 

 

Cu alte cuvinte, până la proba contrarie, Comisia 13  Chirurgie rămâne o schemă de licență cu un bonus de coșmar logic. În sensul că (ori)cine, care n-a trecut evaluarea didactică, primește la schimb un loc la catedră, ca să pună note altora. Așa că nu degeaba, acum, cu licența la ușă, studenții se întreabă retoric – dacă 1,72 e suficient pentru a examina viitorii medici, oare cât de jos trebuie să pice cineva ca să fie, în sfârșit, scos din sală?

0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    UMF Timișoara taie logica cu bisturiul