Fără nicio exagerare, cel puțin în județul Timiș, din 1989 încoace, nu a existat niciun om politic care să fi ajuns în fruntea administrației locale sau județene și să nu fi mixat, la urechile publicului, aceleași refrene umoristice – economie la banului public, fără sinecuri politice, examene corecte pentru funcții publice și necesitatea de reformare a aparatului de lucru. Lista de Greuceni e lungă și nici Alfred Simonis, în calitatea sa de proaspăt președinte al Consiliului Județean Timiș, nu face notă discordantă! Nici măcar cu haștagul – #fărăpile, în administrația publică!
Azi, după toate semnalele, în lupta cu modernizarea administrației publice, președintele CJ Timiș încă mai intenționează să concedieze vreo 700 de persoane care, în opinia domniei sale, taie frunze la câini și freacă menta, până la nivel de mentosană. Iată, de exemplu, la nivel declarativ, care a fost viziunea lui Alfred Simonis de la PSD, așa cum a fost comunicată către cetățeni, cu o precizie de metronom, atât înainte, cât și imediat după investirea în funcție:
Perioada sinecurilor în CJT a dispărut. Cu mine nu se va discuta nimic din ceea ce înseamnă funcții publice.
Vom face o analiză la nivelul Consiliului Județean și vor pleca USR-iști, PNL-iști și PSD-iști incompetenți, dacă există, vor rămâne PNL-iști, USR-iști și PSD-iști competenți.
În Consiliul Județean nu se va face nicio mânăreală cu mine.
Noua organigramă va însemna reducere de posturi. Unele servicii trebuie externalizate, astfel încât să ne asigurăm că cheltuim mai eficient banii.
Îmi doresc o structură mai suplă, cu un număr mai mic al posturilor de conducere, dar si al angajaților. Singurele criterii de care vom ține cont (la angajare) sunt eficiența și profesionalismul.
Vă asigur că va fi cea mai amplă restructurare și reformă pe care a făcut-o vreodată cineva în România
Nu suntem aici pentru a face aistență socială.
Dincolo de oratorie, faptic, sub bagheta lui Alfred Simonis, lucrurile s-au petrecut un pic altfel. În primă fază, președintele PSD Timiș s-a îngrijit personal ca, până să-și preia atribuțiile de lider al CJ Timiș, vechea garnitură de consilieri să reînființeze, în organigrama administrației județene, postul de administrator public, care avea deja și un titular, așa cum relata și presa, la vremea respectivă – Adrian Pau (PSD). Ulterior, odată cu preluarea mandatului, în prima reuniune de lucru, Simonis a solicitat și reînființarea postului de director de cabinet (șef Cancelarie) care, la fel ca și cel de administrator public, avea deja un ocupant – Vanessa Opriș (PSD), secretară a ultimilor doi prefecți social-democrați de Timiș. A urmat, mai apoi, și garnitura de consilieri personali ai președintelui CJ Timiș – Cristian Moș, Nicolae Robu și Titu Bojin (singurul neanunțat oficial de Alfred Simonis).
După negocieri politice, în schema administrației județene au intrat și cei doi vicepreședinți ai CJT – Alexandru Iovescu (PSD) și Alin Popoviciu (PNL). Evident, în logica depolitizării administrației județene, expusă în repetate rânduri de însuși președintele Alfred Simonis, fiecare din cei doi adjuncți a venit cu câte doi consilieri personali. Iovescu i-a titularizat pe Adrian Bogdan Berceanu și Luchian Savu, ambii de la PSD. De cealaltă parte, liberalul Popoviciu i-a angajat pe cabinetul său pe Nathalie Postelnicu (Jimbolia) și Cătălin Cheaua (Satchinez), ambii copii de primari PNL.
Gata cu sinecurile!
După circa o săptămână de la învestirea lui Alfred Simonis în funcţia de preşedinte al CJ Timiș, mai mulţi şefi de serviciu din Palatul Administrativ şi-au prezentat demisiile. Toți, în urma unor discuții amănunțite și pline de adrenalină cu noua echipă câștigătoare! Unul dintre demisionari a făcut chiar și un denunț penal, absolut stupefiant. Tot atunci, când au avut loc decapitările și exodul de capital uman, mass-media a anunțat, în avans, numele suplinitorilor, evident, în cheia depolitizării instituției și a înlocuirii acestora cu profesioniștii, promiși de Alfred Simonis.
De exemplu, cu subiect și predicat, s-a spus că, în locul lui Iosif Nicoară (PNL), la şefia Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT) Timiş, va veni Simona Neumann, fosta directoare a Asociaţiei TM2021. Și așa a și fost! Cu mențiunea că Nicoară nu s-a lăsat dus cu totul din sistemul public și, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, a reușit să modifice organigrama ONG-ului, patronat de CJ Timiș, astfel încât să fie titularizat ca director de operațiuni, pe mâna PSD. Probabil, ca să mai aibă cine să-i mai ducă cămășile la curățătorie și să-i facă cumpărăturile din piață!
La fel, și la Direcţia de Drumuri și Transport, acolo unde şi-a scris demisia Cristian Mincă (PNL). În locul specialistului în transfuzii sanguine, acum vreo două luni, a venit un alt expert, de această dată în transportul de persoane – Matei Suciu (PSD). De numele lui Suciu se leagă, dincolo de ADN, soarta SC Super Imposer SRL, una dintre cele mai mari societăți de transport din Timiș, care operează, grație licențelor de trasee, obținute prin CJT, pe cele mai bune rute intercomunale, în regim ocazional și regulat. Deci, un transportator privat… la transporturi publice!
Nici Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canal nu a scăpat de reforma, suplețea și dinamismul, promise de Alfred Simonis, la înscăunare. În locul lui Adrei Cotețiu de la PNL a fost titularizat Călin Roman (PSD), fiul primarului de Deta, care a trecut de la liberalism la social-democrație, în februarie 2024, pe mâna lui Alfred Simonis. De precizat că, deși în urmă cu ani de zile, a suferit o condamnare penală pentru acte cu violență, pe care a compensat-o cu o perioadă privativă de libertate, între timp, Călin Roman a fost reabilitat în drepturi și libertăți.
La Direcţia Prestări Servicii din cadrul CJ Timiș, acolo unde președintele Alfred Simonis vrea să dea afară o grămadă de angajați și să externalizeze serviciul de pază, în locul lui Ciprian Trocan (PNL), inițial, a fost anunțat consilierul local de Dumbrăvița, Lucian Ursuleţu (PSD). Doar că, în schema de lucru, și-a făcut loc un alt nume – Nelu Dica, angajat din vara lui 2024, la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Timiș, pe proiecte europene. Ca să fie în acvariu! Noul director al D.P.S este nimeni altul decât soțul președintei Curții de Apel Timișoara, judecătoarea Maria Cristina Dica, magistrat care se pregătește, la momentul potrivit, să devină chiar secretarul general al administrației județene.
Ulterior, Lucian Ursulețu a prins, totuși, poziția de director la SC Service Cons Prest SRL, societate aflată în subordinea CJ Timiș care, până va intra în acționariatul de la echipa de fotbal ”Politehnica Timișoara”, se ocupă cu servicii de curățenie, peisagistică și estetică rutieră. În aceeași logică, la Serviciul de Comunicare Publică, a rămas pe loc Loredeana Lungu, ca urmare a negocierilor dintre Alfred Siomonis și Dănuț Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare. În fine, la Direcția de Asistență Socială (DGASPCTM), din subordinea CJ Timiș, director este, din nou, Monica Trușcă (PSD), verișoara primarului de Lugoj, Călin Dobra, fost președinte al CJ Timiș.
Dolby-stereo
Tot în logica reformei administrative, a eficienției și profesionalismului, o luptă de clasă dusă sub stindardul campaniei publice #fărăpile în administrație, e de așteptat ca, dincolo de disponibilizarea masivă a unor paznici, mai marele administrației județene să pună pe liber și o serie întreagă de șoferi ai instituției. În primul rând, pentru că toți sinecuriștii, ajunși în funcții de comandă, sunt posesori de premise de circulație categoria B. Și, în plus, e mult mai ieftin cu Uber sau Bolt, mai ales acum că, de vreo lună de zile, o flotă întreagă de autoturisme, vreo 60 la număr, toate marca Peugeot GT 1.2 PureTech 130 – Fusion Orange, zburdă în toată zona metropolitană a Timișoarei.
Și, apropo de transparența în cheltuirea banilor publici, acum, că tot nu mai există mânăreli în administrația lui Alfred Simonis, venim și noi cu prima mostră de înregistrare AUDIO. Alta decât cea aflată, deja, în posesia DNA Timișoara, că aia face referire la o pretinsă taxă lunară de scaun/funcție de 5000 euro. Aici, în schimb, e vorba despre cu totul altceva – o negociere, în forță, a unui contract public anual, cu proptă politică și administrativă, marca PSD, discuție datată pe 11 decembrie 2024:
PS: Facem precizarea că, în înregistrarea audio, anonimizată strict din rațiuni jurnalistice, care țin de protecția surselor, niciunul dintre interlocutorii/protagoniștii discuției NU este președintele CJ Timiș, Alfred Simonis.
Când ai timp și vrei să ne vedem și poți…
Da’ nu, pe bune. Io nu înțeleg de ce ești supărat, tată?! PE BUNEE! Deci…
Da’ nu sunt supărat pe tine! Io am vrut să îți arat că… Io… mă descurc și fără tine!
Da’ nu am… da’ io… ce? Io nu înțeleg…vezi că aici e o confuzie. Adnan, e o confuzie!
O să vezi că o să semnez cu… după ce te-am dat afară. O să semnez contractul, pe 9, cu ei.
Dragule, da’ e o co…
Și contractul o să fie al meu!
Așa a și fost! Ceea ce, nu face decât să (re)confirme reforma profundă a aparatului administrativ, care a devenit mai suplu și mai dinamic, în mandatul lui Alfred Simonis din fruntea CJ Timiș. Cu mult mai mulți profesioniști, decât politruci angajați pe pile sau pe criterii de apartenență la găști de partid. Doamne ajută!
What do you think?
Show comments / Leave a comment