De vreo trei săptămâni, în epoca concursurilor pe bune și transparente, atât de des pomenite de edilul Dominic Fritz, useristul Petre Nenu s-a înscăunat în fruntea Colterm SA, ca director general, în baza unui examen public. Rezultatul final al competiției fost anunțat de Primăria Timișoara, pe data de 25 martie a.c. La fel de discret ca și începerea probelor, care au demarat exact cu o lună înainte, după publicarea concursului pe site-ul municipalității de pe Bega.
În rest, spre deosebire de alte situații similare, trase la indigo, pe piață, nu a fost rulată nicio altă reclamă, postare de Facebook, live sau vreun comunicat care să anunțe că cea mai mare și problematică societate a Consiliului Local, băgată în insolvență de Dominic Fritz, își caută manager, care să o scoată la liman. Liniște și pace! În rest, pe acte, cursa a început la finele lunii februarie, odată cu depunerea dosarelor. Îndeplinirea criteriilor a fost verificată, de o comisie a Primăriei Timișoara, pe data de 11 martie 2025.
Ulterior, a doua zi, organizatorul a anunțat și care este rezultatul, după selecția dosarelor. Da, la concursul pentru funcția de director general al Colterm SA, s-au înscris trei persoane – două au fost respinse, încă din faza de acte cu şină, pe motiv că nu ar fi îndeplinit condițiile de participare. Primul, a omis să-și pună la dosar actele de studii, iar al doilea a uitat că nu are rutină la capitolul experiență în specialitatea exercitării funcției. Practic, doi iepurași, scoși din joben, puși doar să se alinieze la start, că să dea impresia de competiție dreaptă!
Doar Petre Nenu de la USR, actualul manager interimar al societății de termoficare, a fost validat și a mers mai departe spre probele suplimentare, programate pe 17 martie a.c: competențe în domeniul tehnologiei informației IT (MsOffice – nivel mediu) și competențe lingvistice de comunicare în limbi străine (engleză nivel mediu). Și le-a trecut cu bine! Așa că, în aceeași zi, a dat și proba scrisă pe care, și de data aceasta, a luat-o cu brio.
Cum a alergat de unul singur în cursă și nu și-a (auto)contestat rezultatul, pe 20 martie, Petre Nenu a intrat la interviu. A vorbit frumos, a explicat cum stă treaba cu Colterm SA, și-a pus pe masă viziunea managerială, în fața comisiei de la Primăria Timișoara, a fost aplaudat și ovaționat ca, în final, să fie validat, pe 25 martie 2025. Asta rezultă din actele de concurs, negru pe alb!
Corul transparenței
Și tot documentele interne ale Primăriei Timișoara arată și care au fost condițiile de participare la concursul pentru funcția de director general al Colterm SA. Dincolo de cetățenia europeană, vorbitul/scrisul limbii române, o stare de sănătate corespunzătoare și lipsa cazierului judiciar, candidații au fost nişați pe trei mari paliere:
Studii universitare de licență, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în una din specializările cuprinse în domeniile de licență – Inginerie mecanică sau Mecatronică si robotică.
Studii universitare de master absolvite cu diplomă în una din specializările cuprinse în domeniul administrației publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcției publice sau cu diploma echivalentă.
Experiență în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției – minimum 7 ani.
Și da, Primăria Timișoara, în calitate de organizator al concursului pentru funcția de director general al Colterm SA a considerat că Mecanica și Mecatronica fac casă bună cu Instalațiile. Acum, fie vorba între noi, singura variantă câștigătoare, care are ce căuta în ecuația de management de la societatea de termoficare, nu sunt nici cunoștințele de mecanică și nici de robotică, ci cele de rețele de instalații. Că asta însemnă funcție superioară de conducere în Colterm – inginer de instalații, nu de mecanică sau robotică.
Până una alta, dilema alegerilor nișate ale municipalității de pe Bega, are și un răspuns care se regăsește în CV-ul useristului Petre Nenu. Evident, absolvent de Mecanică – mașini și echipamente termice. Nu rețele, nu instalații! E și normal până la urmă, că rețele vaste și exploatarea acestora sunt specificiul și problema Colterm, nu depanarea centralelor! În plus, același Nenu, angajat din 2016 la fosta regie de termoficare a Timșoarei, are și cei minim 7 ani, ceruți de organizatorul concursului, în specialitate. Că doar a lucrat ca inginer! La fel cu și masterul – ingineria resurselor regenerabile de energie. Altfel spus, noroc pe linie!
What do you think?
Show comments / Leave a comment