Ca orice profesionist indispensabil, care se respectă și are valoare nutritivă, Petre Nenu de la USR a plecat din Primăria Timișoara, ieri, exact așa cum a venit – pe furiș! De fapt, nu s-a dus de-adevăratelea, ci doar s-a făcut că-și încheie conturile cu administrația lui Dominic Fritz, ca să nu intre în conflict cu legea. De aia Nenu a și ales să facă o piruetă ideologică pe care, până nu demult, a înfierat-o cu toți dinții încleștați, la unison cu colegii săi de partid – autosuspendarea! Adică, blocarea postului public, ca ancoră de siguranță, până la vremuri mai bune.
Pentru cei care nu știu, până ieri, Petre Nenu a fost director general al unei struțo-cămile, inventată de administrația locală useristă prin HCL 320 din 5 august 2024 – Serviciul Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat în Municipiul Timișoara. Exact entitatea care ar fi trebuit să preia tot de la Colterm, mai puțin producția de apă caldă și căldură. Adică, țevăraiele din subteranul orașului, la pachet cu distribuția energiei termice. Și, în același timp, de vreo 4 ani, e și manager la concurență – Colterm.
Cert e că, vremea respectivă, când consilierii locali au aprobat înființarea noului serviciu public de termie municipală motivul principal al constituirii societății a fost acela de a accesa finanțări europene nerambursabile pentru modernizarea întregului sistem. De fapt, mișcarea a fost făcută doar pentru a scoate distribuția energiei termice de sub pulpana Colterm, o altă societate deținută de administrația locală, dar pe care Primăria Timișoara nu o mai controlează, în urma apariției insolvenței.
Tot așa, în același registru și logică cu Serviciul Public de Interes Local de Termoficare, gestionat chiar și fără activitate de către directorul Petre Nenu, acum 2 ani, administrația lui Dominic Fritz a mai înființat alte două societăți, Uzina Energetică Timișoara SRL și Uzina Energie Solară Timișoara SRL. Conform declarațiilor publice, ambele ar fi trebuit să depună proiecte pentru surse alternative de producție a energiei termice și electrice. Mai mult, una ar fi trebuit să preia distribuția termică de la Colterm. Din păcate, din nou, timpul a demonstrat că totul a fost degeaba și că, la capitolul imaginație și intenții bune, nimeni nu are frâu mai liber ca useriștii lui Fritz.
Cursă oarbă
Pe scurt, așa cum rezultă din acte publice, din postura de director general al Colterm, Petre Nenu de la USR s-a înscris la examenul pentru funcția de manager al nou înființatei societăți de termoficare, organizat de Primăria Timisoara, în primăvara anului 2025. Rezultatul final al competiției fost anunțat pe data de 25 martie a.c. La fel de discret ca și începerea probelor, care au demarat exact cu o lună înainte, după publicarea concursului pe site-ul municipalității de pe Bega.
La concurs, s-au înscris trei persoane – două au fost respinse, încă din faza de dosar cu şină, pe motiv că nu ar fi îndeplinit condițiile de participare. Primul, a omis să-și pună la dosar actele de studii, iar al doilea a uitat că nu are experiență în specialitatea exercitării funcției. Practic, doi iepurași, scoși din joben, puși doar să se alinieze la start, că să dea impresia de competiție dreaptă! Așa că Petre Nenu a defilat ca la o paradă de 23 August, pe coridoarele primăriei de sticlă, aflată pe cnp-ul lui Dominic Fritz.
Cum în finală a alergat de unul singur și nu și-a (auto)contestat rezultatul, pe 25 martie, Petre Nenu a fost intabulat pe moșia Serviciului Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat în Municipiul Timișoara. Ca director general, la fel ca la Colterm! Și da, Primăria Timișoara, în calitate de organizator al concursului, a considerat că Mecanica și Mecatronica (robotică), specializările lui Nenu, fac casă bună cu Instalațiile. Altfel spus, noroc pe linie!
Sigur, omul are studii – mecanică și mecatronică, ceea ce-l califică, după logica useristă, pentru instalații termice și rețele de distribuție urbană. În fond, și Jules Verne era doar scriitor, dar a prevăzut submarinul. Așa a ajuns Petre Nenu director general în două locuri, la două instituții publice din subordinea Primăriei Timișoara, luptând de unul singur contra nimănui. Exact cum a visat Mihai Viteazu să lupte cu turcii: pe coridoarele de sticlă ale neamțului Dominic Fritz!
Lumină germană
Tot atunci, pe când scotea din joben noua jucărie de termoficare a Timișoarei, primarul Dominic Fritz, spunea că societatea Colterm se va ocupa, în continuare, doar de producția energiei termice, sistemul de distribuție urmând să fie gestionat de specialistul Petre Nenu:
Motivul pentru această spargere, după cum am discutat și în acest for, este ca să atragem alți producători cu alte tehnologii pentru serviciul nostru de de termoficare. Pot să vă spun că suntem în discuții foarte avansate cu o firmă mare pe piață. Votăm strict înființarea serviciului ca o carcasă juridică, deci încă nu delegăm serviciul în sine. Acolo mai sunt câteva nuanțe juridice de clarificat…
Și uite așa, ieri, odată cu autosuspendarea lui Nenu din poziția de director general al Serviciului Public de Interes Local pentru Transportul Energiei Termice, s-au clarificat, instant, câteva aspecte. În primul rând, blocarea și înghețarea unui post public, asemenea oricărui sinecurist. Mai apoi, încrederea oarbă a lui Nenu în succesul proiectului propus de către Fritz. Exact aceleași culmi ale gloriei ca și cele atinse de Uzina Energetică Timișoara SRL și Uzina Energie Solară Timișoara SRL. Zero barat, dar cu logouri frumoase și intenții fotovoltaice.
Ce e de reținut e că, pe când nici nu apucaseră să se dezghețe lacrimile pensionarilor de pe facturile Colterm, domnul Petre Nenu, specialist în șuruburi, robinete și combinații politice, a decis să plece fără să plece din funcția de director general al Serviciului Public de Termoficare. A plecat cum a venit: discret, ca un gaz metan pe țeava rece a administrației locale. Și a reușit performanța de a-și pune postul pe hold, în caz că, Doamne ferește, proiectele mărețe ale administrației Fritz chiar ar da vreun rezultat și s-ar cere puțină muncă.
Autosuspendarea lui Nenu vine, desigur, într-un context juridic extrem de important: să nu zică legea că s-a angajat omul la două locuri odată. Ce n-a putut face Colterm în 30 de ani, va face probabil Serviciul Public în alți 30. Până atunci, într-un oraș unde iarna vine mereu prea devreme și termoficarea întotdeauna prea târziu, useristul Nenu demonstrează că autosuspendarea e noua formă de mobilitate urbană, în care trotineta a fost înlocuită cu carnetul de partid!
What do you think?
Show comments / Leave a comment