Now Reading: Denunțuri, pe bandă rulantă, la Maternitatea Bega din Timișoara

Loading

Denunțuri, pe bandă rulantă, la Maternitatea Bega din Timișoara

Ieri, la primele ore ale dimineții, o serie întreagă de cadre universitare ale U.M.F. și medici titulari din Secția de Obstetrică-Ginecologie II din cadrul Spitalului Județean Timișoara, au aprins fitilul de la Maternitatea Bega, în momentul în care au depus, la registratura unității sanitare, un memoriu de 23 de pagini. Documentul, adresat conducerii SCJUT și Comisiilor de Etică și Disciplină, vizează, exclusiv, activitatea și comportamentul coordonatorului de clinică, conf. univ. dr. Izabella Petre. Acuzațiile, asumate sub semnătură privată de către petiționari, sunt de-a dreptul halucinante. Se vorbește despre fraudă, fals în acte, caracter îndoielnic, conducere abuzivă, furt intelectual și de pacienți, capacități profesionale reduse, activitate proprie egală cu zero și, mai presus de orice, se face referire, în mod explicit, la șarlatanie și parazitism.

 

La prima vedere, deși circul pe Secția OG II mocnea încă de la începutul anului trecut, conflictul spontan s-a declanșat abia pe data de 21 ianuarie 2025 când, exclusiv din cauza unor orgolii personale, conf. univ. dr. Izabella Petre i-a trecut absenți, la raportul de gardă, pe toți medicii titulari din clinica de obstetrică-ginecologie, aflați în subordinea sa directă. A procedat, astfel, în ciuda faptului că știa exact că, tot în acel moment al zilei, la ora 7.30, fusese convocat, cu o zi înainte, pe grupul de WhatsApp al ambelor secții OG I și OG II, din care face parte și domnia sa, un raport de gardă comun, cu un subiect fierbinte  – instructajul cu privire la regulamentul blocului operator și maniera de programare a pacientelor, în vederea intervenţiilor chirurgicale, după aglomerarea creată de închiderea Maternității Odobescu. Și, aici, procesul-verbal de ședință din data de 21 ianuarie a.c. demonstrează, negru pe alb, că, în afară de șefa OG II, toți titularii din subordinea sa au fost prezenți, la datorie.

Profitând de această situație, doamna conf. univ. dr. Izabella Petre a convocat medicii rezidenți OG II, impunându-le să semneze o declarație prin care confirmă absența de la raportul de gardă a medicilor titulari ai secției OG II, pentru a certifica sancțiunea cu o oră, deși condica de prezenţă a fost semnată de către toți medicii, la intrarea în spital, la ora 7.30. A profitat, pe de-o parte de naivitatea medicilor rezidenți, iar pe de altă parte de calitatea sa de coordonator de rezidențiat. Acest tip de abordare abominabil se înscrie într-un modus operandi dolosiv, frecvent uzitat de dr. Izabella Petre, în calitate de şef de secţie.  Astfel, folosirea unor nume influente și cu poziții cheie în diferite instituții (n.n – Tavi, Dodo, Fredy etc), în administrația locală sau guvernamentală, are ca scop intimidarea, manipularea celorlalți și descurajarea oricărei acţiuni de sancționare a abaterilor profesionale, dar cu grave prejudicii de imagine. 

Și, ca lucrurile să fie clare, în plângerea prealabilă, depusă la registratura Spitalului Județean Timișoara, medicii titulari de pe O.G II de la Maternitatea Bega au făcut, pe scurt, o radiografie profesională a conf. dr. Izabella Petre, documentată și susținută cu înscrisuri medicale, pe ultimii 5 ani, perioadă care se suprapune, aproape în totalitate, cu șefia de secție. Așadar, oficial, în ultimul cincinal, medicul a efectuat 260 de intervenții chirurgicale din care 104 chiuretaje, 93 de cezariene, 18 operații clasice și 45 laparoscopii. Cu precizarea că manevrele de chiuretaj sunt considerate mici intervenții chirurgicale și pot fi efectuate, fără dificultate, şi de către un rezident de anul I! Acum, din cele 156 de intervenții chirugicale rămase, 93 sunt cezariene. Dar și aici, 48 au fost realizate de medicul rezident de an mare, restul cu mâna altor specialisti/primari. Cu alte cuvinte, practic, în ultimii 5 ani, vorbim doar despre 63 de intervenții ginecologice de nivel mediu şi greu, ceea ce-nseamnă, ca frecvență, o singură operație la 28 de zile! Ca șef de secție clinică!

Mâna lui Dumnezeu

De fapt, în toată ecuația de mai sus, mesajul medicilor de la Maternitatea Bega este cu totul altul. Mai exact, că TOATE intervențiile chirurgicale ginecologice (n.n. – sublinierea și majusculele nu aparțin redacției), pe care și le-a asumat pe protocoalele operatorii conf. dr. Izabella Petre, doar pentru activitate și palmares, au fost efectuate, ca prima mâna chirurgicală, de cu totul alți doctori. 

NU a efectuat nicio intervenție chirurgicală ginecologică, da capo al fine, ca primă mână. Toate intervențiile chirurgicale ginecologice au fost efectuate de către rezidenți/specialişti/primari din cadrul secției sau din afara ei, deși în protocolul operator s-a trecut, în aproape toate intervențiile, ca fiind prima mână operatorie. Acest aspect constituie din punctul nostru de vedere, un furt intelectual şiprofesional. Abuziv şi-a însuşit meritele operatorii ale colegilor care, de bună credință, au răspuns chemării, în beneficiul pacientului. Abuzând de calitatea de şef de secţie şi sub falsul pretext al delegării și constituirii echipelor operatorii, a obligat colegii să-i opereze cazurile, de cele mai multe ori nefiind nici măcar prezentă în plaga operatorie, în realitate, eschivându-se de cazurile chirurgicale. Întotdeauna cazurile dificile sunt rezolvate de colegii titulari. Singurele intervenții chirurgicale, efectuate de doamna conf. Izabella Petre sunt mici intervenții (de tipul chiuretajelor) şi, eventual, operații cezariene, dar și acestea cu aptitudinile unui rezident de an II/III. 

Dincolo de vorbe, la plângerea prealabilă, înaintată Spitalului Județean Timișoara, medicii titulari de pe O.G. II – Maternitatea Bega, au anexat și probe zdrobitoare (protocoale operatorii), întărite de declarații sub semnătură privată. De exemplu, conf. univ. dr. Adrian Gluhovschi, susține că, în intervalul 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2024 a realizat, de facto, două cezariene (2020), trei histerectomii pe cale vaginală și o conizație (2023), care au fost trecute pe numele șefei de secție Izabella Petre, ca prim-operator. La fel spune și dr. Radu Neamțu – 5 cezariene. Cum de altfel, confirmă cutuma și dr. Zoran Popa: 2021 –  1 rezecție parțială de ovar,  2 anexectomii, 1 histerctomie totală cu anexectomie bilaterală (Wertheim), toate pe cale laparoscopică. În plus, pe perioada 2022-2024, alte 22 de intervenții chirgicale, executate pe persoană fizică autorizată de către dr. Popa, dar asumate, în scripte, de Izabella Petre, ca dirijor de cor! Și mai sunt exemple, la indigo, și în cazul dr. Mădălina Timircan – 10 operații și în parohia dr. Sorin Burlică – 16 intervenții chirurgicale. Lejer, lista poate continua!

Conf. univ. dr. Petre Izabella are dificultăți majore în evaluarea cazurilor clinice, în a stabili diagnosticul şi conduita terapeutică, indicația finală fiind sugerată de medicii din subordine. În situaţia pacientelor internate de urgenţă, care necesită un eventual diagnostic diferențial stabilit imagistic, evită efectuarea ecografiilor, fie ele ginecologice sau obstetricale, rugând colegii din subordine să efectueze procedura, deși are competențe obţinute în ultrasonografie obstetricală şi ginecologică, dar şi supraspecializare în medicina materno-fetală.  În cazul doamnei dr. Izabella Petre nu există nici măcar un singur caz în care să fi abordat cu asumare și tratat în manieră profesională proprie, fără să apeleze la alți medici chirurgi din afara clinicii, rezidenți sau medici specialiști/primari din clinică. Acest comportament produce foarte multă deznădejde și frustrare profesională, în rândul întregului colectiv. 

Îngeri păzitori

Una peste alta, contestatarii șefei de secție OG II din cadrul Maternității Bega spun că, însuşirea lună de lună a unui număr de intervenții chirurgicale, executate de alţi medici sau de cazuri medicale internate și tratate de alţii, constituie un fals în acte instituționale. De fapt, nimic altceva decât o manevră repetitivă, făcută cu scopul de a o ajuta pe dr. Izabella Petre să promoveze pe line profesională, să aibă rezultate, să obțină foloase materiale si poziții de decizie cu relevanță clară. Mai exact, spun medicii, titlul de profesor universitar la UMF Timișoara ceea ce, de la sine, având cel mai mare grad didactic de pe palier, i-ar asigura domnia în fruntea secției, până la pensie, în liniște. Adevărul e că, anul trecut, la inaugurarea noii Maternității Bega (și chiar și după!), o bună perioadă de timp, chiar la intraea în unitatea sanitară, pe o placă mare, dr. Izabella Petre figura, cu titulatura de profesor universitar, alături de ceilalți șefi de secție, OG 1 și Neonatologie. Până a dat-o jos, de pe pereți, însuși managerul SCJUT, prof. dr. Dorel Săndesc!


E limpede că, azi, datorită circului monstruos, absolut toți titularii de pe O.G. II au cerut, în scris, destituirea de urgență a Izabellei Petre din funcția de șef de secție și restabilirea unui climat de lucru decent. În mod sigur, așa cum spune și directorul Spitalului Județean Timișoara, în această ecuație de obstetrică-ginecologie se va lăsa cu procese și cu avocați, de ambele părți. Până atunci, medicul Dorel Săndesc susține că a luat act de petiția subalternilor săi și că, în cel mai scurt timp, o va supune dezbaterilor din comisiile de Etică și Disciplină: ”E posibil, după cum arată lucrurile, să ajungem și în alte părți, dacă, în urma verificărilor, vom constata și acte de altă natură, decât cea medicală”. Până la urmă, o retorică confirmată, chiar și înscris, de medicii de la Materniattea Bega care amenință că, în caz de blat, vor apela la consiliere juridică, atât pe cale civilă, cât și penală.

Este periculos şi distructiv pentru actul medical, dar şi pentru învățământul universitar, ca medicul şef de secţie (cu gradul universitar cel mai mare) să devină similar unui angajat TESA, care nu îşi respectă statutul și ajunge doar să distribuie, într-un procent îngrijorător de mare, cazurile către medici mult mai tineri, cu mai puțină experienţă sau chiar rezidenți, pretextândactivități administrative sau de organizare, în afara clinicii, invocând şedinţe, părăsind spitalul sau, cel mai adesea, motivând necesitatea imperioasă de a fi prezentă în  ambulator. E de înțeles când, de fapt, singurele 2 intervenții de amploare din “CV-ul chirurgical” al doamnei conf. univ. dr. Izabella Petre sunt tot atâtea operații de tip Wertheim – una din 2021, efectuată în realitate de dr. Zoran Popa şi o a doua, de același tip, efectuată, pe 16 ianuarie 2025, de fapt, de către echipa dr. Amadeus Dobrescu. Doamna Izabella Petre nu a fost capabilă, până în ziua externării pacientei, să dicteze protocolul operator sau să completeze foaia de observație, până când pașii intervenției chirurgicale nu au fost dictați de către medicul rezident chirurg din echipa dr. Dobrescu. Dar, din nou, pe acte, dr. Petre apare ca PRIM-OPERATOR!

Prin soțul său, și el cadru didactic al UMF și angajat al Spitalului Județean Timișoara, conf. dr. Izabella Petre a transmis că toate cele sesizate sunt absolut niște minciuni care, la fel ca și așa-zisele probe, au fost ticluite din timp. Șefa secției OG II a Maternității Bega se consideră o victimă a jocurilor de interese, manevre care au în spate doi medici ginecologi, care-și doresc titlul de profesor universitar, în cadrul UMF Timișoara, în viitorul foarte apropiat – Zoran Popa și Cosmin Cîtu. În rest, au fost negate orice chestiuni legate de asumarea pe nedrept unor acte medicale, pe raționamentul că… există camere video la intrarea în blocul operator! 

 

Așa și e – LA INTRARE, există! Acum, și cu circul ăsta, e de așteptat, ca dincolo de pontaje electronice, care să confirme prezența în timp real a angajaților la locul de muncă, Dodo, Tavi sau Fredy să instaleze și camere video, atât pe coridoarele Spitalului Județean Timișoara, dar mai ales prin sălile de operații. Ca să nu mai existe discuții, altă dată, despre fantome!

1 People voted this article. 1 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Denunțuri, pe bandă rulantă, la Maternitatea Bega din Timișoara