Now Reading: Frescă birocratică, la Maternitatea Bega – un pacient critic, plimbat printre medicii ginecologi, până a ajuns să fie operat de urgență

Loading

Frescă birocratică, la Maternitatea Bega – un pacient critic, plimbat printre medicii ginecologi, până a ajuns să fie operat de urgență

svgFebruary 5, 2025ADMINISTRAȚIEInsiderTM

Dacă n-ar fi, nu s-ar mai povesti! Asta e și narațiunea medicilor titulari de pe secția clinică de Obstetrică-Ginecologie II din cadrul Maternității Bega acolo unde, zi de zi, se (re)scriu noi pagini de aur din trilogia de mimică și mutologie cu titlul – Pacientul, la diateza pasivă! De fapt, vorbim despre o cronică medicală, regizată și finanțată de Universitatea de Medicină și Farmacie, în colaborare cu Spitalul Județean și Școala Vieții, toate din Timișoara. Acum, dincolo de firul epic și intrigă, scenariul de pe O.G. II bate filmul, în sine. Și asta pentru că, nici până azi, criticii acestui blockbuster sanitar nu s-au putut decide, la ce categorie artistică să încadreze pelicula ginecologică: dramă, groază sau comedie. Că film de dragoste, sigur, nu e!

 

Se știe, până acum, că, în urmă cu mai bine de o săptămână, fără nicio excepție, toți medicii titulari de la Clinica O.G. II – Maternitatea Bega au depus o plângere prealabilă, la direcțiunea Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, împotriva conf. univ. dr. Izabella Petre, cerând schimbarea/suspendarea de urgență din funcția de șef de secție a acesteia. Ulterior, au mai urmat și alte reclamații, unele absolut punctuale pe proceduri medicale (tehnica Wertheim), alte către UMF Timișoara, în care, s-a vorbit despre mari disfuncționalități manageriale, furt intelectual, fals, parazitism și impostură:

 

Uzând de prerogativele șefului de secție discretionar, în funcție de gradul de dificultate al cazurilor internate, hotărăște care dintre acestea vor fi preluate de către colegii titulari sau de către dânsa. Întotdeauna cazurile dificile sunt rezolvate de colegii titulari. Aceasta are dificultăți majore în evaluarea cazurilor clinice, în a stabili diagnosticul și conduita terapeutică, indicația finală fiind sugerată de medicii din subordinea dânsei. În situația pacientelor, internate de urgență în cursul gărzii si transferate în cursul programului de zi abuziv doar pe dânsa, care necesită un eventual diagnostic diferențial stabilit imagistic, doamna conf. univ. dr. Izabella Petre evită efectuarea ecografiilor, fie ele ginecologice sau obstetricale, rugând colegii din subordine să efectueze procedura, deși are competențe obtinute în ultrasonografie obstetricală ginecologică, dar si supraspecializare în medicină materno-fetală.

 

Ca urmare a denunțurilor, asumate de fiecare medic în parte, managementul SCJUT a decis, în urmă cu câteva zile, colectarea tuturor probelor (înscrisuri medicale, note explicative etc) și convocarea Comisiilor de Etică și Disciplină. Doar că, între timp, în Ziua Judecății (30 ianuarie 2025), șefa Clinicii OG II a intrat în concediu medical, fix pentru două zile lucrative (joi și vineri). Doar două, pentru că, după weekend, pe 3 februarie a.c., pacienta nu mai avea cum să fie bolnavă și la pat, căci era programată la UMF Timișoara. Nu la unul, ci la două examene, ambele pentru obținerea unei titulaturi de profesor universitar – unul din grila de la ”Odobescu” (ora 9), celălalt de la ”Bega” (ora 13). Și, așa cum a decis comisia de examinare, în baza dosarelor, a abilităților oratorice și profesionale, conf. dr. Izabella Petre a rămas pe loc, cele două norme de profesor universitar fiind adjudicate de către medicii Zoran Popa (Bega) și Cosmin Cîtu (Odobescu).

 

Foileton ginecologic

 

Și asta nu e tot! Ieri, pe data de 4 februarie 2025, dis-de-dimineață, atât la raportul de gardă, cât și după, s-a lăsat din nou cu scandal. De această dată, pe același tipar de lucru, deja patentat și reclamat de către toți medicii de pe O.G II, dr. Izabella Petre, în calitate de șefă de secție, a fost titularizată, conform cutumei, ca medic curant pe o pacientă, internată de urgență, la ora 3.12, în garda dr. Natalia Pălăcean, de altfel, un apreciat medic ginecolog, aflat doar în contract de colaborare cu Maternitatea Bega. Tot atunci, în urma unor investigații medicale, dr. Pălăcean a pus și diagnosticul corect: G.M.E (45 de ani) – suspiciune sarcină istmică de 7 săptămâni, oprită în evoluție, hemoragie moderată. Cu alte cuvinte, o sarcină ectopică, extrem-extrem de rară (0.3-0,5%), cu un risc mare de deces al mamei, prin șoc hipovolemic. De fapt, de 10 ori mai mare decât la naşterea pe cale vaginală şi de 50 de ori mai mare decât la avorturile induse (la cerere).

 

Așa cum rezultă din documente, minunea cu medicul curant Izabella Petre a ținut până la ora 7.30, în dimineața zilei de 4 februarie a.c, când conferențiarul universitar a dat piept cu diagnosticul de sarcină istmică. De aici încolo, și până la ora 10.05, pacienta G.M.E a fost figurat pe numele dr. Mădălina Timircan, după cum arată modificările făcute în sistemul informatic al Spitalului Județean Timișoara (InfoWorld). Mai mult, în foaia de observație a pacientei există două mențiuni. Prima, făcută la ora 8.23, la vizita medicală, în care seful Secției O.G. II scrie: ”Rog evaluare și conduită terapeutică – dr. Timircan”. Deși, conform procedurilor interne și normativelor, cerințele de mai sus cad în sarcina exclusivă a conf. univ. dr. Petre, în calitate de șef secție. Și, încă o altă mențiune, făcută puțin înainte de ora 10, tot pe 4 februarie a.c., care poartă semnătura și prafa mai marelului clinicii de obstetrică-ginecologie: ”Se solicită RMN…”.

 

Aici, la acest moment, sunt de făcut câteva precizări, susținute din plin de documente, probe informatice și schimburi de mesaje în WhatsApp. În primul rând, dr. Mădălina Timircan nu a aflat, decât întâmplător, că a devenit medicul curant al pacientei G.M.E: ”Eram în sala de operație, când ați trecut cazul pe mine, fără să mă întrebați. Ora operației de cezariană a fost 8.20-9.20”. Ideea e că, nu degeaba, tânărul medic specialist ginecolog a insistat, în discuțiile cu șeful de secție, să puncteze că nu a știut că a fost încărcat cu un pacient, în stare critică și cu diagnostic rar de sarcină istmică, oprită în evoluție. Pentru că, dacă s-ar fi întâmplat ca pacienta să aibă o hemoragie masivă, în salon, în timp ce domnia sa s-ar fi aflat în sala de operații, în calitate de medic curant, fără nici cel mai mic dubiu, ar fi fost responsabilitatea sa. Adică, un malpraxis cât Casa Poporului!

 

Cu responsabilitate, dr. Mădălina Timircan i-a mai transmis un lucru conf. univ. dr. Izabella Petre, după care, toată chestiunea a pus-o pe o hârtie, alături de probe, și depus-o la registratura SCJUT, în atenția managementului: ”Cazul mă depășește, nu doresc să îl preiau. Sunt alți medici cu grad mai înalt decât mine, care pot prelua cazul – medici primari, șefi de lucrări, conferențiari”. Și răspunsul șefei de secție O.G II – Maternitatea Bega a fost – ”Rezultatul de la RMN?”. După care au început șicanele! Ba că dr. Timircan nu ar fi avut aviz, ca să facă operația de cezariană din dimineața zilei de ieri, ba că, în momentul în care s-a deplasat cu plângerea la direcțiunea SCJUT, nu ar fi avut aprobare scrisă, ca să părăsească secția clinică, în timpul programului de lucru. Pentru cei care nu știu, Maternitatea Bega e la circa 50 metri de Spitalul Județean Timișoara!

 

Vals vienez

 

Ideea e că, de ieri și până azi, s-au schimbat multe, în viața pacientei G.M.E, diagnostică cu sarcină istmică (oprită în evoluție) și internată de urgență, în dimineața zilei de 4 februarie 2025, la ora 3.12, într-o situație extrem de delicată, care, în orice clipă, putea scăpa de sub control. Ceea ce, de altfel, s-a și întâmplat, în dimineața zilei de azi, 5 februarie a.c., la ora 1.12 minute când inevitabilul (hemoragia) s-a produs, pacienta fiind operată de urgență de către medicul de gardă de pe O.G. II (dr. George Dahma), cu concursul unui mult mai experimentat chirurg. Ce e de reținut, aici? În primul rând că, așa cum arată datele informatice din sistemul unității sanitare, medicul curant al pacientei G.M.E a fost, în trei intervale de timp distincte (orele 03.12-07.30, 07.30-10.05 și 10.05-01.52) conf. dr. Izabella Petre. În rest, totul e șters!

 

Deci, având în vedere lipsa de continuitate a medicului curant, cel puțin în ce privește pacienta cu sarcină istmică, e limpede că, printre intervale, au fost trecuți și alți/alt medic(i) care, azi, nu mai există, în sistemul electronic al SCJUT – InfoWorld. Altfel, nu are nicio logică! Unul din ei, în mod sigur, a fost dr. Timircan. Și mai e o problemă – că pacienta a fost împinsă, de la un medic la altul și, mai apoi, către linia de gardă, până ce a dat în hemiperitoneu (acumulare de sânge în cavitatea peritoneală), lucru care, fără niciun dubiu, i-a pus viața în pericol. De fapt, la internare, dacă pacienta tot era echilibrată hemodinamic și cu stare generală bună – că așa rezultă din fișa medicală! – cel mai simplu și corect ar fi fost ca medicul curant să încerce, în primă fază, tratamentul medicamentos. Da, abia după, dacă nu ar fi răspuns pozitiv, se putea trece la varianta chirugicală, la rece (laparoscopică). Așa, niciodată, G.M.E nu ar fi ajuns în chinuri groaznice, la o urgență medicală și nici la o operație, executată în stil clasic și… de linia de gardă!

 

Așa că, până când va veni verdictul final al comisiilor de Etică și Disciplină din cadrul SCJUT, rămâne cum a stabilit și dr. Mădălina Timircan – situația pe O.G. II devine din ce în ce mai comică, pe zi ce trece.

0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.

InsiderTM

insidertm@insidertm.ro

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Frescă birocratică, la Maternitatea Bega – un pacient critic, plimbat printre medicii ginecologi, până a ajuns să fie operat de urgență