Loading

(VIDEO) Lăutarii de mătase

svgDecember 2, 2024EDITORIALTiberiu Kiss

Matematic, PSD a câștigat alegerile parlamentare. Și, tot pe cifre, a pierdut la scor de neprezentare! În ultimele șase luni, social-democrații au reușit performanța, datorită prestațiilor publice, acuzațiilor de corupție și minciunilor, să scadă de la 40% la 22%. La nivel județean, în Timiș, fieful lui Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, PSD a prins podiumul pe locul 3, dupa USR și AUR. Totuși, înaintea PNL, care a prins poziția 4! Așa că degeaba încearcă unii să sugereze, acum, că PSD Timiș ar fi iesit pe primul loc, dacă vreo 5.000 de miopi și daltoniști nu ar fi confundat 3 făclii ale unui partid de nișă cu cei 3 trandafiri ai social-democrației, pe buletinele de vot. Absolut, penibil, ca retorică și justificare a unui eșec!

 

Adevărul e că niciodată, în istoria PSD, partidul lui Ion Iliescu nu a fost atât de jos și nevoit, acum, să își asume formarea un guvern din firimituri. Doar ca să rămână la măcelărie, ca România să nu devieze de la un drum pro-european și, chipurile, să nu cadă în patima extremismului. După votul de ieri, câteva lucruri sunt clare, din nou, așa cum au fost și după primul tur al alegerilor prezidențiale. Indiferent ce ne povestesc pesediștii care, acum, rupți în cur, pe principii de matematică elementară și integrale Lebesgue – Randon ale lui Sorin Grindeanu, cer poziția de prim-ministru, în viitorul Guvern al României!

 

Prima concluzie e că românii s-au săturat de partidele istorice și de valsul dintre PNL, PSD și chiar și USR. De aia, un vot masiv s-a dus spre suveraniști și extremiști – AUR, SOS, POT. Și cea mai bună dovadă e că, după primul tur al prezidențialelor, Călin Georgescu a ieșit pe primul loc, detașat. De fapt, problema la vot a fost mereu despre sancționarea corupției, clientelismului, ipocriziei și demagogiei din sânul clasei politice! În acest moment, PSD are peste 22% atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, AUR are peste 18%, PNL peste 14%, USR peste 12%, SOS peste 7%, UDMR peste 6% și POT peste 6%. Rămân mai bine de 10 procente de redistribuit, de la partidele care nu au trecut pragul electoral.

 

Așa că, un calcul pe mandate de Parlament, arată exact așa:

  • PSD – 87 deputați, 37 senatori – 124 total
  • AUR – 64 deputați, 28 senatori – 92 total
  • PNL – 51 deputați, 24 senatori – 75 total
  • USR – 41 deputați, 18 senatori – 59 total
  • SOS – 25 deputați, 11 senatori – 36 total
  • UDMR – 21 deputați, 10 senatori – 31 total
  • POT – 22 deputați, 9 senatori – 31 total

 

Și, fiind vorba despre calcule și negocieri complicate, azi, în România, ar fi posibil orice tip de guvern, chiar și unul minoritar sau de unuiune națională, având în vedere că știm distribuirea numărului de mandate de parlamentari:

  • PSD -PNL – UDMR – Minorități – 247 de parlamentari
  • AUR -SOS -POT – 159 de parlamentari
  • PSD – PNL -USR – UDMR – Minorități – 306 parlamentari
  • PNL -USR – UDMR – Minorități – 185 parlamentari
  • PSD – AUR – SOS – POT – 283 de parlamentari
  • PSD – AUR – POT – 247 de parlamentari

Indiferent cum se va împărți puterea, fără doar și poate, dincolo de matematică, marele câștigător al acestor alegeri este AUR. De departe! Cel puțin în județul Timiș, AUR a făcut istorie. S-a luptat cu un PSD, care are președinte la CJ Timiș, și cu USR, care are Primăria Timișoara. În Banat, AUR (18,38%) a ieșit pe locul al doilea, la puține voturi după USR (19,59%). Pe cifre, în periurban, PSD a luat scoruri dezastruoase, atât la Dumbrăvița (13,75%), la Giroc (13,52%), la Giarmata (13,18%) cât și la Moșnița Nouă (12,96%), localitatea de domiciliu a președintelului CJT, Alfred Simonis. În rest, AUR a defilat aproape în tot județul Timiș, dovadă și scorul cu care a închis ziua alegerilor parlamentare.

 

Despre PNL Timiș (12,63%), nici nu mai vorbim. Penibil, de două ori – atât la primul tur de prezidențiale, cât și la alegerile parlamentare de ieri. Este pentru prima dată după Revoluție, când PSD, bate PNL, în municipiul Timișoara! Că de aia e revoluție pe grupurile interne ale PNL Timiș, în frunte cu Ionuț Stănușoiu, primarul de Ghiroda, care cere o ședință de urgență pentru a analiza ”o nouă victorie” a cuplului de viitori parlamentari Vasile Blaga și Marilen Pirtea. În rest, pe cifre, cel puțin până acum, mandatele de parlamentari, în județul Timiș se împart în felul următor. La Camera Deputaților – PSD (2 – Sorin Grindeanu, Sebastian Răducanu), AUR (2 – Mihai Negoescu, Florin Popovici), USR (2 – Cătălin Drulă, Paula Romocean), SOS (1 – Ana Maria Baș), PNL (1 – Marilen Pirtea), POT (1 – Codrușa Maria Corcheș) și UDMR (1 – Andrei Molnar), iar la Senat – PSD (1 – Eugen Dogariu), AUR (1 – Titi Stoica), PNL (1 – Vasile Blaga) și USR (1 – Sorin Șipoș).

 

Pentru cine mai vrea matematică, comparativ cu alegerile parlamentare din 2020, ca număr de mandate, PSD Timiș a pierdut in senator, iar USR e pe minus cu un loc la Camera Deputaților. De cealaltă parte, creșterea a fost la AUR și SOS. În schimb, PNL Timiș a avut cea mai mare pierdere – de la un mandat de senator și 4 de deputați, a ajuns la câte unul din fiecare! După cum se vede din cifre, pastorul pensticostal Adrian Cionca de la PSD Timiș, cunoscut samsar imobiliar, nu a prins, nici de data aceasta, mandat de deputat de pe locul 3. Așa că, mai mult ca sigur, va intra în analele Parlamentului României cu cel mai scurt mandat din istoria instituției. De precizat că, la data de 5 noiembrie a.c., ca urmare a retragerii lui Alfred Simonis, în favoarea funcției de președinte al CJT, Cionca a preluat demnitatea publică de la București, tot din poziția a treia de la PSD, pe care a ocupat-o și în 2020.

1 People voted this article. 0 Upvotes - 1 Downvotes.
svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    (VIDEO) Lăutarii de mătase