Loading

Revoltă la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara

svgDecember 16, 2024ADMINISTRAȚIEȘTIRIInsiderTM

Încă de aseară, imediat după aflarea veștii că unitatea sanitară le-a virat greșit salariile, într-o formă abracadabrantă, urmând să trimită recuperatori pe fiecare secție clinică, grupurile interne de comunicare ale angajaților de la ”Clinicile Noi” au luat foc. Oricum, nici până-n acest punct, cea mai mare instituție sanitară din subordinea Primăriei Timișoara nu a fost copleșită de liniște și armonie, mai ales după prăbușirea unui tavan de la Maternitatea Odobescu, în urmă cu circa două săptămâni, chiar de Ziua Națională, ceea ce a redeschis discuțiile despre promisiunile neonorate ale primarului Dominic Fritz și necesitatea stringentă de relocare a activității secțiilor de neonatologie și ginecologie.

 

Așadar, primul semnal a venit aseară, printr-un mesaj din partea managerului Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, prof. uiv. dr. Flavia Zară, expediat în grupul de lucru al șefilor de secție care, ulterior, pe orizontală, l-au prelucrat cu subordonații:

 

Îmi cer personal scuze angajaților care au costatat diferențe între fluturașul de salariu și suma din cont, indiferent dacă sunt în plus sau în minus. A fost o eroare a unuia dintre angajații de la RUNOS, la preliucrarea fițierului BRD, rezultat în urma transferului datelor salariale din programul InfoWorld, în fișierul pentru bancă. Pentru remedierea situației, luni dimineața, câte un angajat de la RUNOS va merge pe fiecare secție. Rog medicii șefi de secție să le ofere sprijin prin convocarea angajaților care au primit în cont o sumă mai mare decât pe fluturaș. Voi trimite fiecărui șef de secție, în cursul zilei de azi, tabelul cu persoanele care trebuie convocate. Pentru angajații cărora li s-a trimis o sumă mai mică, se pregătesc tabelele de viramente cu diferența

 

După acest episod, ca să evite orice alte viitoare neînțelegeri de genul ”Dormi liniștit, SCMUT alege pentru tine…”, așa cum rezultă din discuțiile de pe WhatsApp, o parte dintre medici au solicitat, dincolo de mesajul cu titulatura ”de la doamna manager”, un act oficial, în scris, cu semnătură și număr de înregistrare. Nu de alta, dar, așa cum susțin surse insiderTm, unii angajați au primit bani de semințe pe luna decembrie, iar alții și de 15 ori salariul! Ulterior, de la capitolul bani, în grupurile interne de comunicare de la ”Cinicile Noi”, discuțiile au degenarat la condițiile precare de lucru, la infrastructura spitalicească și la aparatura medicală, absolut depășite. Și un link de presă cu titlul – ”Scenariile unui eventual nou spital municipal care s-au putea ridica la Timișoara”, adăugat în grupuri de lucru, doar ca să calmeze spiritele, nu a făcut, de fapt, decât să le inflameze și mai tare:

Minciuni și praf în ochi ale unor incompetenți! Nu sunt în stare să găsească o soluție acum și sunt în stare să construiască un spital! Și doamna manager, mai bine ar veni printre noi, să își ceară scuze în fața noastră și a colegilor din secția de Neonatologie, în fața întregului personal de maternitate, în fața tuturor femeilor însărcinate, care doreau să se adreseze Maternității Odobescu… că în cele 2 săptămâni (nn – de când a căzut tavanul) nu ne-a comunicat nimic…

De fapt, articolul din mass-media, care a incitat spiritele printre cadrele medicale, are legătură cu retorica primarului Dominic Fritz de la USR, în a cărui subordine se află Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara. Mai exact, cu un studiu de fezabilitate, referitor la un viitor hub medical pe care administrația locală îl tot promite și se chinuie să-l facă, încă din anii 2020. Conform relatării publice, există trei scenarii pentru construcția noului Spital Municipal din nordul Timișoarei, exact cum rezultă din studiul Băncii Mondiale. Acum, dincolo de fantezii pe bani mulți, dacă cineva are acces la document și la anexă, în integralitatea lor, atunci, mai mult ca sigur, se va convinge că viziunea Primăriei Timișoara, nu are nicio treabă, vorba lui Dominic Fritz, cu ”un nou spital la standarde de secol 21, unde pacienții să beneficieze de condiții moderne de tratament în sistemul public de sănătate”. Ci cu o reducere a numărului de paturi de la 1018, atâtea câte sunt în prezent, la maxim 635, în cel mai fericit caz și în cel mai optimist scenariu! O schemă care, evident, va afecta drastic și organigrama Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara. Căci, inevitabil, conform normelor legale, numărul de paturi e legat de procentul personalului medical angajat!

 

Așadar, numai de bine: Statul moare, Privatul renaște!

1 People voted this article. 1 Upvotes - 0 Downvotes.

InsiderTM

insidertm@insidertm.ro

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Revoltă la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara