Imponderabilitatea este o stare de gravitație nulă ce apare la depășirea atmosferei Pământului de către un corp, de regulă o rachetă spațială, sau orice acțiune care are ca scop reducerea ori anularea forței gravitaționale a Terrei. Asta scrie pe Wikipedia! Ce n-au știut nici Newton și nici Einstein, când au patentat cele mai importante legi ale fizicii, e că fenomenul de (pseudo)levitație se poate declanșa și în lifturile de la Maternitatea Bega din Timișoara. Și că, de fapt, ascensoarele dintr-un spital de stat, oricând, pot ține loc de rachete, fără să treacă dincolo de stratosferă. E de ajuns, să cadă câteva etaje, în gol, atât cât să fie aplicabile regulile de mecanică sau, după caz, de forță centrifugă!
Și ultimul experiment de acest gen, care a și reușit cu succes, a avut loc în dimineața zilei de 27 martie 2025, în liftul (racheta) cu nr. 4 din incinta Maternității Bega. Cosmonautul care a izbutit performanța, de a intra într-o stare de imponderabilitate, doar călătorind cu un ascensor între etajele unității sanitare, a fost conf. univ. dr. Adrian Gluhovschi. Pe scurt, asta e pățania medicului titular de pe Secția de Obstetrică-Ginecologie II din cadrul Spitalului Județean Timișoara care, din punct de vedere imobiliar, se află în patrimoniul Consiliului Județean Timiș:
Eram în Blocul Operator de la Maternitatea Bega, când am fost sunat de către colegul meu, dr. Radu Neamțu. Intrase, prin urgență, un caz complicat și am fost solicitat să acord o a doua părere și, eventual, sprijin în cazul unei intervenții chirurgicale. Am luat liftul cu nr. 4 de la ultimul etaj (nivel 4), acolo unde sunt și sălile de operații, care ar fi trebuit să mă ducă la subsol, la -1. Ascensorul a pornit și după câteva secunde a căzut în gol. Nu știu câte etaje, dar, la un moment dat, am auzit scrâșnete infernale de metal. Probabil, a intervenit frâna de urgență. Am fost aruncat în tavan, ca ulterior, la oprire, să mă regăsesc pe podeaua liftului. Ca-n filme!
Dr. Adrian Gluhovschi povestește că, după incident, ușile ascensorului s-au deschis, tot la etajul 4 de la Maternitatea Bega, exact de acolo de unde a și plecat, inițial. Cum era vorba despre o urgență medicală, ginecologul a reluat călătoria spre demisol, de data asta folosind scările. Ulterior, a anunțat departamentul tehnic al Spitalului Județean Timișoara care a și verificat incidentul, doar ca, în computerul liftului, nu era înregistrată nicio anomalie sau vreun incident de securitate. Așa că, în acest context dezarmant, e absolut de înțeles reacția dr. Gluhovschi care, pe un ton serios, a afirmat că începe să-i pară rău că, la momentul incidentului din data de 27 martie a.c, a călătorit singur cu liftul, nu cu vreun pacient pe targă! Așa ar fi existat și martori și n-ar mai fi părut nebun de legat, în ochii tehnicienilor!
Repere tehnice
Ca și istoric, noua Maternitate ”Bega” face parte dintr-un proiect al Consiliului Județean Timiș și are la bază o investiție de circa 14 milioane de euro, în special pe fonduri europene. Clădirea, care cuprinde un număr de 126 de paturi, a avut ca manager de proiect pe conf. univ. dr. Izabella Petre, a fost ridicată de SC Construcții Erbașu SA și, ulterior, recepționată de administrația județeană. Pe acte, inuagurarea unității sanitare a avut loc pe data de 12 august 2024, în pur stil românesc – alai politic și cler, deși primul nou-născut a apărut pe lume, la două spătămâni după, abia în dimineața zilei de 26 august 2024. De precizat că aceeași firmă, care a construit Maternitatea Bega, a câștigat licitația și la Centrul de Mari Arși (66 milioane de euro) și, cel mai probabil, va construi și noul Institut Regional Oncologic de la Timișoara (200 milioane euro).
Cert e că, a doua zi de la sfințirea noii Maternități Bega, pe data de 13 august 2024, au început bombardamentele cu reclamații din partea medicilor, atât către C.J. Timiș, cât și către Spitalul Județean Timiș – tavane zburătoare, saloane inundate, instalații sanitare făcute de mântuială și, nu în ultimul rând, sesizări privind funcționarea ciudată a lifturilor. Toate noi, validate și recepționate! Până și directorul Spitalului Județean Timiș, prof. univ. dr. Dorel Săndesc, în cadrul unor discuții pe grupuri interne de Whatsapp, a confirmat în scris, la adresa managerului de proiect european – dr. Izabella Petre, problemele grave de comunicare în colectiv și transparență în derularea proiectului. Asta, dincolo de acuzațiile voalate de minciună, legate tot de cât de frumoasă și mișto e Maternitatea Bega – Circuitele se găsesc doar în gândurile dvs cu care ați plecat în concediu!
Evident, nimeni nu a exagerat cu absolut nimic, când s-au pus pe tapet o serie de chestiuni de infrastructură și operaționale, care țin de Maternitatea Bega, ridicată din fonduri europene. Și dovadă în acest sens stau zecile de adrese, scrise și asumate de către personalul medical, care semnalează deficiențe majore, în special, în funcționarea lifturilor. De exemplu, numai de la Secția de Obstetrică-Ginecologie I, dirijate către toți factorii de decizie, care au fost implicați în proiectul european, anul trecut, în perioada august-decembrie 2024, au fost cel puțin 7 (șapte) astfel de sesizări. Unele mai simple, de la orarul lifturilor și circuitele acestora, până la lipsa instruirii, prin proces-verbal, în ce privește folosirea ascensoarelor destinate transportului uman. Altele mult mai complexe, așa cum e și plângerea din 17 octombrie 2024:
Menționăm ca lifturile, destinate transportului lenjeriei și al deseurilor periculoase, au fost defecte încă din momentul începerii activitatii, în noua clădire, iar liftul nr, 1 se blochează periodic, personalul neputând fi prezent la activitatile medicale. În cursul zilei de astăzi, au rămas blocati în lift medicii anesteziști, care erau așteptati în Blocul Operator. Siguranța pacientilor este periclitată cu atât mai mult cu cât, în cursul zilei de ieri (16 octombrie 2024) a rămas blocat în ascensor un nou-născut de Terapie Intensivă, cu tot cu echipa SMURD. Propunem închiderea acestui lift și începerea, în regim de urgență, a demersurilor pentru reparația capitala a lifturilor destinate transportului de deșeuri, lenjerie și liftului nr 1, dar și revizia celorlalte lifturi din incintă.
Levitație pe cablu
Și reclamații de genul acesta, care vin să (re)confirme toată povestea trăită, pe viu, de către conf. univ. dr. Adrian Gluhovschi, pe data de 27 martie 2025, au mai tot fost semnalate de către personalul medical de la Maternitatea Bega. Iată, încă una, aterizată în registratura Spitalului Județean Timișoara, pe 20 noiembrie 2024, sub nr. 51958:
… Precizăm, de asemenea, că lifturile destinate evacuării deșeurilor si lenjeriei sunt, în continuare, nefunctionale, iar celelalte lifturi din clădire se blochează frecvent. Pe afișul din interior, deși e specificată că urmatoare revizie e în noiembrie 2024, încă nu s-a întreprins nicio masură, în vederea remedierii acestor deficiențe, deși unul dintre lifturi este destinat urgențelor medicale – liftul 4, singurul din cele 4 care permite spațial accesul cu targa. Altul, respectiv liftul 1 s-a blocat cu nou-născut in incubator, însoțit de echipaj de urgentă. Menționăm faptul că ne degrevăm de orice răspundere în ceea ce privește orice accidentare sau incident, provocat de neremedierea deficientelor, luând în considerare faptul că am anunțat, periodic, toate aceste neconformități.
În același registru, tot așa, o nouă adresă, înregistrată pe 3 decembrie 2024 (nr. 53930). Poveste identică – revenim la reveniri, resemnalăm la semnalări, resolictăm la solicitări, redispuneți la dispuneri, reinvocăm la invocare, (re)remediere la remediere și tot așa! Cu o singură diferență, în sensul că, nici în ultima lună din an, reviziile la lifturi nu erau executate și, în niciunul dintre ele, nu există afișată, conform legii, greutatea maximă admisă/număr maxim de persoane. Și încă una, înainte de Crăciunul anului trecut, pe 17 decembrie 2024 (nr. 56833):
Prin prezenta revenim la referatele anterioare, prin care semnalăm faptul că lifturile… sunt în continuare nefuncționale… se blochează frecvent… deși pe afisul din interior e specificată revizie în noiembrie 2024… nu s-a intreprins nicio masură în vederea remedierii acestor deficiențe… nu sunt afișate greutatea maxim admisă /nr max de persoane… liftul nr. 1, destinat transportului de persoane adulte și nou nascuti, este defect de mai bine de o săptămână… s-a anuntat telefonic și prin mesaje Serviciul Tehnic… solicităm imperios… dispuneți de urgență… ne degrevăm… etc.
Din păcate, astfel de reclamații, mai sunt, încă odată pe atâtea, și dinspre responsabilii de Bloc Operator de la Maternitatea Bega din Timișoara, construită de la zero, pe fonduri europene, și aflată în patrimoniul imobiliar al Consiliului Județean Timiș! Dar, ca în România, până nu se întâmplă cu adevărat o tragedie umană, cu un minim de doi-trei morți (Doamne ferește!), care să implice, atât personal medical, cât și pacienți sau nou-născuți, orice sesizare scrisă, ține loc de maculatură. Numai bună de folosit, pe din dos! Sigur, nu de procurorii anticorupție de la E.P.P.O, poate nici de inspectorii de la I.S.C.I.R si nici de comisarul Piedone de la A.N.P.C.
What do you think?
Show comments / Leave a comment