Now Reading: Minunile pascale de la Bastionul Maria Theresia, miruite cu banii Consiliului Județean Timiș

Loading

Minunile pascale de la Bastionul Maria Theresia, miruite cu banii Consiliului Județean Timiș

Pe 29 ianuarie 2025, în cadrul unei ședințe extraordinare, Consiliul Județean Timiș a preluat, în administrare de la Muzeul Banatului, Bastionul Maria Theresia. Tot atunci, pentru prima dată, liderul administrației județene, Alfred Simonis de la PSD, a anunțat că dorește revitalizarea locației istorice din centrul Timișoarei. Una peste alta, ideea, de a aduce la viață o fărâmă din trecutul cetății, nu este nouă! Au mai încercat și alții reînvierea stabilimentului, cu atât mai mult cu cât, la Bastion, cel mai amplu eveniment, găzduit vreodată de la reconsolidarea cetății (2010) și până acum, a fost Festivalul Luminilor, organizat de către SC Balvia Development SRL, chiar de Revelionul 2022/2023. După, s-a așternut liniștea, iar!

 

Apoi, la începutul primăverii, la trei zile după aprobarea bugetului C.J. Timiș, pe data de 24 martie a.c, președintele Alfred Simonis a reluat, în public, discursul despre modernizarea și revigorarea Bastionului Theresia (video). Tot atunci, a vorbit și despre un pateneriat cu Primăria Timișoara, o regenerare urbană modernă și gândită de profesioniști, dar și despre un concurs de proiecte pe care l-a lansat către Facultatea de Arhitectură din Timișoara. În plus, social-democratul a punctat și nevoia de a avea, în aceeași locație, activități culturale, târguri, evenimente, spectacole de teatru, concerte sau expoziții. Mesajul a fost rostogolit, apoi, și de către de către unul dintre adjunctii săi, vicepreședintele Alin Popoviciu de la PNL (video).

 

A doua zi, pe 25 martie 2025, la ora 16.07, în strânsă legătură cu viziunea liderilor administrației județene, Teatrul pentru Copii și Tineri ”Merlin” Timișoara, entitate culturală aflată în subordinea C.J. Timiș, a urcat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) un caiet de sarcini – servicii de evenimente culturale, în valoare totală de 1.190.000 RON fără TVA. Mai mult, anunțul licitației, care face referire la achiziția directă de spectacole, cu desfășurare în perioada 12 aprilie – 5 octombrie 2025 sub sigla Bastion by Merlin, a avut ca termen limită de depunere a ofertelor data de 1 aprilie a.c, ora 12. Adică, vreo șase zile calendaristice din care două, nelucrătoare!

 

Și, ca să nu mai lungim suspansul, până la data limită de depunere a ofertelor, în cursa pentru cei peste 200.000 euro ai C.J. Timiș, s-a înscris un singur participant – SC Balvia Development SRL care a depus documentele, la ora 11.47, chiar pe data de 1 aprilie a.c. Ceilalți doritori – că au mai fost vreo trei! – au amușinat pe lângă licitație, și-au pierdut o oră pentru a parcurge cerințele autorității contractante, după care și-au văzut de drum, fluierând două refrene: blat sau dedicație! Așa că pe 2 aprilie a.c., cei de la Merlin au evaluat unica ofertă, care s-a închis la buză, cu suma de 1.186.000 lei plus TVA. Apoi, au notat-o cu punctaj maxim (excepțional), iar a doua zi, pe 3 aprilie a.c, au semnat contractul cu SC Balvia Development SRL din Timișoara.

 

Ca-n Codru!

 

Acum, dacă Dumnezeu a făcut omul după chipul și asemănarea Lui, atunci e cât se poate de limpede că cei de la Consiliul Județean Timiș au tricotat caietul de sarcini, într-un mod extransenzorial, exact pe dimensiunile celor de la SC Belavia Development SRL. Da, o să spună unii că NU administrația județeană este beneficiarul serviciilor culturale ci, conform SEAP, sunt cei de la Teatrul Merlin. Sau că establishmentul pentru copii și tineret este cel care și-a asumat programul de evenimente și licitația publică! Mai mult, că tot artiștii de la Merlin au întocmit și semnat caietul de sarcini, au urcat în sistemul de achiziții documentația tehnică, au evaluat oferta, au validat unicul competitor, urmând să facă și plățile pe C.I.F-ul așezământului cultural. Corect. Așa și e, până la punct!

 

Numai că păpușarii (sau păpușații) de la Teatrul Merlin sunt doar semnatarii caietului de sarcini, nu și autorii in extensoai înscrisului! De fapt, înainte cu fix o săptămână de ziua scoaterii la licitație, printr-un proxy al administrației județene, la sediul instituției de pe bv. Regele Carol I nr. 3 din Timișoara, comanda de muzică a venit călare pe un stick de memorie. Apoi, conținutul electronic a fost descărcat într-un calculator al teatrului ca, în cele din urmă, unitatea externă să se reîntoarcă, exact acolo de unde a plecat. Adică, la Consiliul Județean Timiș! Și nu, nu la președintele Alfred Simonis! Ci la Compartimentul pentru Dezvoltarea Turismului și Evenimente, în parohia doamnei Ruxandra Adam, birou care a diriguit și recenta inaugurare a Conacului Mocioni de la Foeni, tot cu ajutorul celor de la SC Balvia Development SRL.

 

Ca să mai ridicăm un pic cortina, trebuie spus că, dincolo de un C.U.I., SC Balvia Development SRL e unul și același lucru cu SC Codru Festival SRL. Aceeași acționari, același sediu social și business – servicii de organizare evenimente culturale! Toate legate de Victor Bălăniuc. E plin internetul despre festivalul Codru și circurile de acolo, care au gravitat, în principal, pe neplata artiștilor, a vendorilor și a furnizorilor de catering, deși subvențiile au venit, la timp, din bugetele locale și de la C.J. Timiș! Ce e de reținut e că, așa cum rezultă din date publice, până la momentul Bastion by Merlin, SC Balvia Development SRL a beneficiat de vreo 10 contracte publice, în valoare de circa 300.000 euro, în mare parte dinspre administrația județeană și subsidiarele acesteia, Muzeul Banatului sau Muzeul Satului.

 

Și mai sunt pe țeavă evenimente culturale, tot sub egida C.J. Timiș – Forța ZU pe Aeroportul Internațional Timișoara și Festivalul Balcanic de la Nokia. Așa că, până atunci, rămânem la Bastionul Maria Theresia acolo unde, conform contractului, aruncat pe piață la sfârșitul zilei de 25 martie și atribuit pe 2 aprilie, totul ar trebuit să fie pregătit de sărbătoare, cel târziu până pe… 11 aprilie. Că așa scrie în contract – cu o zi înainte de primul eveniment, programat pe 12 aprilie 2024! Și tot acolo mai spune că spectacolele, care ar urma să se întindă până pe 5 octombrie a.c., trebuie să ofere publicului concerte live, atât cu artiști de renume național și internațional, cât și reprezentanți ai scenei muzicale locale.

 

Croială pe buget

Acum, la capitolul de propunere tehnică, caietul de sarcini cuprinde două obligații, cel puțin subiective și greu cuantificabile: demonstrarea unei abordări creative, eficiente și relevante și, totodată, un plan de management, corespunzator pentru obținerea unor parametrii calitativi. Apoi, cerințele obligatorii continuă, sub forma asigurării serviciilor de booking pentru următorii cântăreți, în fiecare zi de sâmbătă și duminică, pe toată perioada derulării contractului public, cuprins între 12 aprilie – 5 octombrie 2025. Și aici, că așa a venit muzica pe stickul de memorie, artiștii au fost nișați și aleși pe sprânceană de către beneficiarul evenimentelor culturale, într-o manieră imposibil de explicat din punct de vedere logic și obiectiv:

 

  • Minimum 6 concerte cu formații sau artiști cu o notorietate națională, în săptămâni diferite, dintre următorii: INNA, Grasu XXL, Feli, Carla’s Dreams, The Motans, Nane, Direcția 5, Erika Isac, 3 Sud Est, Irina Rimes, Parazitii;
  • Concerte cu următoarele formații și artisti din scena muzicală locală: Volga Arm, Raul Moro, Mantra, Motion, The Case, Berlin Division, Melting Dice, Bob Ramanka, Choarda Libera, loan Popovici, Monokrom, Magnetic Muse, The Other You, Benson, Francis x MC Woodie, Wolfydolf, Pavilionul de plastic, Sonatic, Phaser, Mostre, Flare Head, Jazzybit, Amphitrio, Jazz a la Jais, Joe Jazz Junktion, The Bandits, Fără Filtru, Van der Cris, Axis, RaviHazard, Brigada Artistică Urbană, Jazzisallover, Bruno and the Blues, String Gray, Amalgam, Dincolo de ziduri, Dubla 3, Reloaded, Pandora, Trupa Vest, Imund, Abra, Ursu, The Pucks, Yvonne, MC United.
  • Concert cu renumita trupa din Serbia: Bajaga.


Tot conform contractului public, pentru fiecare artist cu o notorietate națională, participanții la licitație au fost obligați să atașeze, ofertei de la Bastion by Merlin, câte o declarație de disponibilitate, iar pentru fiecare formație locală exact aceeași chestiune, în plus, contrasemnată de cel puțin câte un membru actual al trupei. Așadar, la dosarul licitației, depus de SC Balvia Development SRL, ar trebui să se (re)găsească zeci de înscrisuri, din care să rezulte că artiștii, aleși pe sprânceană și comunicați pe stick, sunt liberi de contract, exact pe programul artistic pe săptămâni, propus de prestator, și validat de subsidiara C.J. Timiș.

 

Resetarea jocului

 

Și toate aceste detalii tehnice ar fi trebuit îndeplinite, de la startul licitației (25 martie a.c, ora 16.07), până la închiderea sesiunii de shopping pe bani publici (1 aprilie, ora 12). Unde mai pui că, cel puțin la artiștii de talie națională/internațională, totul trece prin impresari și prin stomac. Așa că, fără un avans consistent (20—50% din onorariu) nicio iscălitură… de disponibilitate nu e valabilă, mai mult de 48 de ore! Altfel spus, primul venit, primul servit! Partea și mai mișto e că, azi, în afară de discursurile video și generice ale celor doi lideri ai C.J. Timiș, deschiderea sesiunii de evenimente culturale de la Bastionul Maria Theresia, încă, nu are și nici nu a avut nicio expunerere publică, care să anunțe începerea dezmățului pe banii administrației județene!

 

Nu contează! E și explicabil! Așa că uitați tot ce ați citit până acum deoarece, azi, nu mai e valabil! Și asta pentru că, pe data de 7 aprilie a.c, după ce s-a licitat și anunțat câștigătorul competiției, totul a fost sistat, printr-un raport de anularea a procedurii de achiziție publică. Motivul principal a fost timpul extrem de scurt, așa că s-a decis decalarea perioadei de implementare – 19 aprilie până pe 12 octombrie 2025! Deci, totul a fost împins cu încă o săptămână! Apoi, s-a renunțat la artistul internațional – Bajaga, s-au scos serviciile de suport medical, s-a tăiat paza pentru trupele locale și s-a mai completat lista formațiilor naționale cu… Bosquito. De fapt, licitația s-a anulat pentru că socotelile de acasă, nu s-au potrivit cu cele din târg! Și ar fi dat cu virgulă pentru toată lumea, cu sau fără TVA!

 

În fine, pe data de 8 aprilie, la ora 14.21, licitația, sub sigla Bastion by Merlin, a fost repusă pe tarabă. De data aceasta, la suma rotundă de 1 milion de lei (cu TVA) și cu un termen și mai scurt, decât prima tentativă de achiziție directă – până la 10 aprilie, ora 15. Adică, fix 48 de ore, în loc de 4 zile lucrătoare! Și cine credeți că a câștigat, și de data asta, alergând tot de unul singur, îndeplinind, într- mod absolut profetic, toate condițiile caietului de sarcini, și obținând din nou, un punctaj maxim, la reevaluare? Da, evident! Așa că, în zilele următoare, vor afla și timișorenii, cu sau fără promovare, cine va cânta pe banii lor, în Săptămâna Mare și în noaptea de Înviere, la Bastion, sub cerul liber.

 

Între timp, au aflat doar studenții de la Universitatea de Vest Timișoara, acolo unde, sub patronajul rectorului Marilen Pirtea de la PNL, ieri, cu începere de la ora 16.20, în sala 601, a fost prezentat Victor Bălăniuc… de la Codru Festival. Cu un laudatio adecvat și ca speaker de curs, cu oportunitatea de a descoperi insight-uri și puncte-cheie despre managementul evenimentelor și strategiile de succes în industria entertainment-ului. Așa o fi!

3 People voted this article. 2 Upvotes - 1 Downvotes.
svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Minunile pascale de la Bastionul Maria Theresia, miruite cu banii Consiliului Județean Timiș