După modelul sărac dar cinstit al lui Ion Iliescu, în cursa pentru președinția României, Marcel Ciolacu de la PSD a simțit și el nevoia să-și flexeze mușchii. Ca să arate că e om din popor, premierul a decretat, fără să-l întrebe nimeni, că el nu poate să mintă. Apoi, a tunat și a fulgerat că s-a terminat cu șmecheria! Şi a mai zis – vezi Doamne! – că Romania nu se mai poate baza, doar pe munca oamenilor cinstiti, care-și plătesc impozitele și taxele la zi, în timp ce pe combinatori nu-i deranjează nimeni. Straniu e că, în aceste momente de cumpănă electorală, Marcel Ciolacu a avut curajul (și tupeul!) să rostească cele două cuvinte magice, care, prin definiție și asociere, reîntăresc bazele pleonasmului, redundanței și caracterizează însuși PSD, de mai bine de trei decenii: minciuna și șmecheria! În rest, dincolo de gargara oratorică, numai povești cu zmei și zâne.
Se știe că, încă de pe vremea lui Adrian Năstase, a existat câte o mătușă Tamara, pe buzele umede ale fiecărui politician din PSD. Azi, deși în continuare sunt tot niște întreținuți și asistați, lucrurile au mai evoluat un pic pentru social-democrați: au dispărut obiectele de artă și moștenirile miraculoase și, la schimb, au apărut farmaciile și covrigăriile, la pachet cu valențe nebănuite de mari întreprinzători și dezvoltatori imobiliari la soții, frați și nepoți. De exemplu, în cazul premierului Marcel Ciolacu vorbim despre succesul în afaceri al nepotului său, Mihai Cristian Ciolacu – 156 de farmacii în 15 județe, sub brandul EVOFARM. Aceeaşi firmă care gestionează apotecile, Marcos Provit SRL, este acţionar majoritar și la Evo Nuclear SRL, alături de timișoreanul Vlad Francisc Iman.
Contează mai puțin că asociatul familiei Ciolacu, în business-ul cu farmaciile, buzoianul Răzvan Prisada, a fost numit în 2022 de ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, în funcția de președinte al Agenției Naționale a Medicamentului, instituție-cheie care reglementează o piață de 6,4 miliarde de euro. Sau că timișoreanul Vlad Francisc Iman, finul liberalului Cristian Bușoi, este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de aparatură medicală și de servicii din România, cu peste 130 de achiziții publice câștigate, în mai puțin de 7 luni de zile, la o valoare totală de peste 32.258.332 lei. Ce e important de precizat e că, în ecuația de afaceri, mai există un trio veritabil, de data aceasta pe partea de dezvoltări imobiliare, unde se (re)investesc banii PSD – SC Comuncas SRL și SC Store Next Image SRL din comuna Dumbrăvița (Timiș), alcătuită din familiile Ciolacu, Grindeanu și Cionca. În mai 2021, la câteva luni după ce Marcel Ciolacu a devenit președinte al PSD, iar Sorin Grindeanu prim-vicepresedinte, Comuncas SRL a cumpărat un teren de la marginea Timișoarei. Recent, firma a finalizat 12 case de câte 95 mp, care, azi, sunt la vânzare, la prețul de 185.000 de euro.
Dacă mai există necunoscute în cazul celui de-al treilea asociat al cuplului Ciolacu – Grindeanu, în această afacere de circa 2,2 milioane de euro de pe limita comunei Săcălaz, atunci, dincolo de secțiunea ARHIVĂ de pe Insidertm.ro, trebuie specificat faptul că, azi, pastorul baptist Adrian Cionca ocupă poziția eligibilă cu numărul 3, în oferta electorală a PSD Timiș pentru Camera Deputaților. Primul loc este ocupat, evident, de către ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu. În rest, despre Cionca, numai de bine – rechin imobiliar, patron al grupului de firme RPC, fost client al ANAF Timiș, atât pe persoană fizică cât și pe juridică, înainte de a fugi peste Carpați, tocmai în Prahova, cu tot cu ștampile și facturiere. Printre altele, în timpul liber, e consultant în dezvoltări imobiliare și constructor, atât pentru pesediștii, cât și pentru finanțiștii care l-au ajutat cu transhumanța fiscală, cu rambursările anticipate de TVA (fără ca firmele să-i fi fost verificate vreodată!) și cu împrumuturile de bani pe persoană fizică.
Lacrima lui Sorin
Acum, că am stabilit, deopotrivă, că minciuna și șmecheria nu fac casă bună cu PSD-ul lui Marcel Ciolacu, rămânem pe partea de imobiliare. În special, pe segmentul de case construite de către asociații de la Comuncas SRL, subiect dezvoltat de către colegii de la Rise Project. Aici, declarația ministrului transporturilor Sorin Grindeanu face toți banii: ”Dacă soția mea ar fi lucrat la stat, ar fi fost o mare problemă. Soția mea a lucrat în mediul privat de când a terminat facultatea. A avut o farmacie pe care a vândut-o, după care a investit în imobiliare…”. În fine, nu e pentru prima dată când, întrebat despre avere și origini, fostul premier al Românei scoate la vitrina publică povestea cu spițeria soției. A tot învârtit expozeul cu farmacia, pe post de găină cu ouă de aur, din 2016, încoace! Deși, oricine are curiozitatea, ar putea constata că profitul din vânzarea farmaciei (una singură!) s-a împărțit… la doi, între asociați. Mai mult, că afacerile mega farmaciei nu au bubuit niciodată, cel puțin asta rezultă din profitul societății.
Doar în privat, lucrurile au mers bine pentru soții Grindeanu: în 2021, s-a constituit firma Comuncas SRL (cote părți egale), apoi s-a achiziționat terenul și s-a trecut la executarea celor 12 imobile, în cadrul unui proiect evaluat la peste 2 milioane de euro. În paralel, în 2022, chiar în luna septembrie, Mihaela Grindeanu, sub regimul matrimonial al comunității legate de bunuri, a cumpărat un teren în comuna Dumbrăvița, pe strada Mihau Eminescu, în suprafață totală de 1420 mp, la un preț de 241.400 euro. Ulterior, la data de 30 mai 2023, pe locația respectivă, autoritatea locală a emis autorizația de construire nr. 121 pentru o casă, în regim de înălțime de Sp+P+1E. Din documente publice, construcția viitorului cămin familial al soților Grindeanu a demarat pe 16 octombrie 2023, având ca termen de finalizare anul 2025. Totodată, firma care a fost desemnată să ridice minunăția arhitectonică din centrul comunei periurbane, așa cum rezultă din acte administrative, este SC Stoian Construct SRL din Timișoara.
Azi, casa de pe strada Mihai Eminescu din Dumbrăvița este finisată la exterior și se lucreză, la greu, pe interior. Afară, pe gard, tronează chiar și reclama firmei Stoian Construct – construim de peste 20 de ani! Deși firma e înființată în 2007 și, în ciuda succesului trîmbiaț, are cifre de afaceri mărunte, cuprinse între 3000 și maxim 15.000 euro pe an. Asta până-n anul 2023, când cifra de afaceri a societății de construcții a explodat la 1.272.973 lei. Ca și numărul de angajați, de altfel: de la 1 la 3! Probabil, datorită contractului de antrepriză pe care SC Stoian Construct SRL l-a prins cu familia Grindeanu. Dar, mai mult ca sigur, și grație contractelor publice cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș, acolo unde conduce Aura Danielescu, cumnata ministrului transporturilor. Trei licitații adjudecate, toate în perioada martie – mai 2023, la o valoare totală de circa 280.000 de lei: două pentru mici renovări la sediul instituției publice și una pentru recondiționare masă de ședințe cu 24 scaune. Deci, vreo 55.609 euro!
Acum, având în vedere suprafețele construite, cât și costurile cu terenul, demolările și ridicarea unui nou imobil, experții de pe piața imobilară – acolo unde activează și soția ministrului transporturilor – estimează că prețul noului cămin al soților Grindeanu, situat de pe strada Mihai Eminescu din Dumbrăvița, se situează undeva în jurul sumei de 650.000 euro, la cheie. O nimica toată, având în vedere tranzacționarea unei farmacii și succesul în dezvoltările imobiliare, coordonate sub bagheta pastorului baptist Adrian Cionca, locul 3 la Camera Deputaților pe listele PSD Timiș și unul dintre cei mai mari rechini de pe piața locuințelor colective. Mai nou, tolerat la cote înalte, și în județul Hunedoara.
Batista lui Alfred
Că tot suntem la rubrica dezvoltărilor imobiliare, atât de dragi PSD-ului, Alfred Simonis, de ieri președinte al Consiliului Județean Timiș, stă mult mai bine la acest capitol, decât nașul său de cununie, Sorin Grindeanu. Infinit mai bine! Și nu e nicun secret pentru nimeni că fratele proaspătului șef al administrației județene, independentul Gerald Simonis, de vreo două săptămâni primar al comunei Moșnița, este un mare dezvoltator imobiliar, cu construcții de locuințe colective, atât pe raza localității de domiciliu, cât și pe comuna Giroc. Cel puțin, asta a fost, până la preluarea mandatului de edil al unității administrative-teritoriale periurbane! De fapt, așa cum rezultă dintr-o serie de înscrisuri, nu doar Gerald Simonis s-a îndeletnicit cu construcțiile civile, ci toată familia, de la mic la mare: părinți, soție, cumnată, fratele cumnatei etc.
Și asta rezultă clar din documente de cadastru, autorizații de construire și, nu în ultimul rând, raportări fiscale către ANAF, în ceea ce privește bilanțul financiar al entităților juridice controlate de familia Simonis din Moșnița! Pe scurt, succes deplin pe toată linia. Așadar, cum în cazul lui Alfred Simonis baza averii nu stă în tranzacționarea unei farmacii, e clar că noul președinte al CJ Timiș nu a avut niciun stres să demareze, în familie, o casă care, realmente, se învârte după soare. Azi, imobilul impozant, situat pe strada Ciutei din Moșnița, se află în faza de construcție, pe numele părinților săi, Carol-Friderich și Georgeta Simonis, așa cum arată și autorizația de construire nr. 1349 din 9 noiembrie 2021 – casă P+E cu birou la parter, locuință la etaj, garaj și piscină! Ca și nuanță, pe terenul de 2.212 mp, suprafața desfășurată a viitoarei reședințe a familiei Simonis este de 894,8 mp, în timp ce zona construită, conform planurilor, a fost calibrată la 663 mp. Numai cele trei garaje (auto, moto, velo) au, per total, puțin peste 150 mp!
Tot documentele arată că imobilul va avea parte de lucrări în valoare de 1.073.700 lei. Adică, puțin peste 200.000 de euro. În fapt, așa cum spun experții de pe piață imobiliară, colegi cu dezvoltatorii Cionca și Grindeanu, costurile reale ale construcției sar peste 1 milion de euro, având în vedere suprafețele, extrasele (piscină, grădini etc) și finisajele. Oricum, vestea bună e că, deși titularii autorizației de construire a imobilului de pe strada Ciutei din Moșnița sunt părinții președintelui CJ Timiș, între timp, terenul și documentația tehnică au trecut, înainte de începerea construcției, pe data de 4 iulie 2022, în proprietatea SC Global Reconssim SRL. Și nu numai că bunul imobiliar a fost plasat în patrimoniul unei societăți comerciale, ai căror acționari, la vremea respectivă, erau Gerald Simonis (80%) și Elena Simonis (soția lui Alfred Simonis – 20%), ci a fost și o înlesnire la plată sumei de 437.730 lei (contravaloarea terenului), pe o perioadă de trei ani, până pe 4 iulie 2025.
De precizat că, așa cum rezultă din documente publice, pe data de 7 august 2024, în cadrul unei decizii a acționariatului SC Global Reconssim SRL, la nivel de societate s-au făcut câteva modificări substanțiale, care au reglat scorul, astfel: Alfred Simonis (50%), Gerald Simonis (30%) și Elena Simonis (20%). Da, președintele CJ Timiș a intrat în societatea familiei și, oficial, modificarea a fost făcută de Registrul Comerțului, pe 25 octombrie 2024, cu o săptămână înainte de înscăunare în fruntea administrației județene. Și cum nororcul nu vine niciodată singur, sâmbătă (2 noiembrie 2024), strada Ciutei din Moșnița, o alee cu vreo zece case, a fost pietruită pe îndelete, probabil, ca un omagiu adus primarului Gerald Simonis. Ulterior, luni (4 noiembrie 2024), imediat după instaurarea lui Alfred Simonis în fruntea CJT, strada care duce la viitoarea reședință patrimonială a SC Global Reconssim SRL a mai avut parte de un omagiu. Asfalt.
What do you think?
Show comments / Leave a comment