Încă din anul 2012, Consiliul Județan Timiș a inclus, în bugetul de investiții, inițierea proiectului de reconstrucție a stadionului “Dan Paltinișanu” și executia unei săli polivalente de sport. La vremea respectivă, potrivit autorităților, au fost depuse și trei variante de realizare a celor două obiective, cu valori cuprinse între 50-100 milioane de euro, în functie de complexitatea soluțiiilor tehnice propuse de arhitecti. Tot atunci, administrația județeană a anunțat că noul stadion al echipei de fotbal ”Poli Timișoara” va avea o capacitate de aproximativ 30.000 de locuri și că ar urma să fie realizat, în cel mai scurt timp, pe amplasamentul actualei tribune, în timp ce clădirea multifuncțională va găzdui aproximativ 10.000 de persoane.
Totuși, în ce privește stadionul, Consiliul Județean Timiș a avut nevoie de mai bine de 12 ani, ca să ajungă la ceva concret. Și primul element palpabil s-a consumat, în luna septembrie 2024, când mai marii județului au anunțat că a fost lansată procedura de licitație, în vederea desemnării firmei care se va ocupa de demolarea Stadionului „Dan Păltinișanu”. Demersul a fost posibil în urma definitivării documentațiilor aferente, prin obținerea unei Hotărârii de Guvern și a Autorizației de Desființare nr. 581 din 5.09.2024, emisă de Municipiul Timișoara. Conform devizului general, înaintat de proiectant, valoarea estimată pentru execuția lucrărilor de demolare a fost calculată la suma de 23.754.304 (4,8 milioane euro), având ca sursă bugetul CJ Timiș.
Termenul de depunere a ofertelor a fost până pe data de 30 septembrie 2024. La final, când s-a tras linia, la start erau aliniate 13 societăți comerciale. Între timp, s-a schimbat și conducerea CJ Timiș, președintele Alin Nica de la PNL, fiind înlocuit de Alfred Simonis de la PSD. Ulterior, pe mandatul social-democratului, la finele anului trecut, s-a anunțat și marele câștigător – SC SMZ Impex SRL, firmă din Cluj, apropiată de președintele CJ Bistrița Năsăud, Emil Radu Moldovan, tot de la PSD. Cert e nominalizarea demolatorului s-a făcut din a doua încercare, la finele lunii noiembrie 2024, abia după tranșarea unui litigiu, depus la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor de către o societate bănățeană, SC WBW Logistic SRL, cel mai mare procesator și colector de deșeuri din zona de vest a României.
Între timp, a fost demarată și procedura de licitației pentru desemnarea constructorului de la viitoarea arenă sportivă ”Dan Păltinișanu”, finanțată prin Compania Națională de Investiții (CNI), la o cifră de aproape 140 de milioane euro. Spre deosebire de demolare, în competiția pentru reconstrucția stadionului s-au încris 7 asocieri de firme. Momentan, licitația este în evaluare la C.N.I, cu toate că surse din piața de construcții dau ca învingător, deja, asocierea firmelor Concelex-Erbașu, ultima fiind și cea care a întocmit studiul de fezabilitate pentru noul stadion cu 32.150 de locuri. La fel, și la Institutul Oncologic Timișoara, acolo unde valoarea estimată a contractului, prin P.N.R.R, este de 215 milioane de euro – tot SC Construcții Erbașu SA, cea care deja a finalizat Maternitatea Bega și, acum, trage tare cu Centrul de Mari Arși din cadrul Spitalului Județean Timișoara.
Zi cu soare, fără soare
Acum, imediat după respingerea contestației, pe 24 ianuarie 2025, Consiliul Județean Timiș a semnat contractul de demolare pentru stadionul ”Dan Păltinișanu” cu SC SMZ Impex. Printre altele, președintele CJ Timiș Alfred Simonis a anunțat că firma clujeană va avea la dispoziţie opt luni pentru finalizarea demolării și predarea ampalsamentului, conform caietului de sarcini, către viitorul constructor al arenei sportive. Ulterior, pe 16 februarie, administrația județeană a marcat începerea lucrărilor printr-un eveniment de adio, organizat pe stadionul „Dan Păltinișanu” din Timișoara. Au fost meciuri de fotbal demonstrative, ateliere pentru copii de realizat steaguri și fanioane Poli, proiecții de imagini cu evenimentele marcante din istoria stadionului, momente coregrafice specific – marca Druckeria, show de lasere și multă muzică.
După, pe arena de fotbal, construită în 1963, au intrat buldozerele! Și din demolarea stadionului, dincolo de proiectul tehnic și prevederile de mediu, care stipulează extrem de precis, până la nivel de codificare, toate cantitățile și maniera de procesare a deșeurilor rezultate din construcții, a rezultat un alt vis al administrației județene, expus de președintele Alfred Simonis – un deal.
În urma demolării, va rezulta o cantitate de 250.000 de metri cubi de pământ, pentru care căutăm acum soluții. Avem mai multe variante în care să îl ducem. Una ar fi în partea de vest a municipiului Timișoara, acolo unde se va construi centura de vest și unde va fi nevoie de milioane de metri cubi de pământ. Am putea identifica chiar un teren în zona periurbană a Timișoarei, unde să putem construi un parc, un deal, că tot nu avem așa ceva, ori să încercăm să vedem dacă au nevoie localitățile din jur, pentru a umple anumite gropi.
Adevărul e că pe acte, așa cum rezultă din dosarul tehnic, care a stat la baza licitației și care a desemnat-o câștigătoare pe SC SMZ Impex SRL, cantitatea de pământ e aproape dublă. De fapt, pe documente, nu e pământ, ci deșeu (cod 17 05 04 – pământ cu pietre). Și, în mod normal, conform autorizației de demolare, emisă de Primăria Timișoara, președintele CJ Timiș nici nu ar putea visa vreodată la vreun deal, căci deșeurile din construcții se predau către un operator autorizat. Nu se împrăștie prin colțurile județului, nu se folosesc la astupat de gropi și nici pentru locuri de picnick. E vorba despre sarcini de mediu și despre Planul de Gestiune al Deșeurilor! Așa și scrie în avize – cantitatea de pământ, rezultată din demolarea stadionului, în greutate de 396.000 tone, devine deșeu cu codul 17 05 04! Mai mult, că operatorul (SMZ Impex) trebuie să dețină capacitatea de a colecta această cantitate, în totalitate, și că, obligatoriu, trebuie să o aibă specificată și în autorizația de mediu, conform legislației aplicabile pentru codul 17 05 04.
Una peste alta, azi, președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, susține că, la fața locului, din demolarea stadionului, nu au rezultat deșeuri, ci pământ pur și necontaminat. La fel, ca din demolarea unui alt stadion emblematic, ”Lia Manoliu” din București. Așa că, dacă nu va reuși, conform legislației, să-l folosească în construcții, direct în starea sa naturală – barieră tampon pentru izolare fonică, material de umplutură sau la sigilarea depozitelor de deșeuri menajere – atunci sutele de mii de tone de pământ vor ajunge pe mâna unor… șmecheri! Mai mult, că nu are nicio vină că fostul președinte al CJT, Alin Nica, a acceptat un caiet de sarcini prost făcut care, acum, crează discuții inutile și sterile.
Sesizarea autorităților
Asta e și explicația pentru care, de mai bine de câteva săptămâni, o serie întreagă de primării și insituții publice din județul Timiș au fost luate cu asalt, în încercarea de a accepta pământul (circa 480 mii tone), provenit din demolarea stadionului ”Dan Păltinișanu” – ba la astuparea de gropi, ba la îndiguri, ba la drumuri. Chiar și tribunele de spectatori (circa 33.00 scaune), care sunt clasificate tot ca și deșeu, au fost ofertate gratuit către o serie de administrații publice locale, care sunt proprietare de mici terenuri sportive sau de fotbal. Momentan, încă nimic! De fapt, între timp, Consiliul Județean Timiș, în calitate de autoritate contractantă, s-a ales cu o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție Timișoara. Denunțătorul – SC WBW Logistic SRL, cel care a fost exclus de la masa bogaților, în ecuația de demolare a arenei sportive de pe malurile Begăi.
Acuzațiile, conform documentului, sunt legate de abuzul în serviciu (art. 297 CP) și înșelăciune (art. 244 CP). Pe scurt, denunțătorul susține, fără să indice vreo persoană, că se încearcă albirea unei canități de circa 500.000 de tone de deșeuri, rezultate din demolarea stadionului, în ciuda obligațiilor contractuale de reciclare și a documentelor tehnice, care au stat la baza unei licitații publice. Deasemenea, se vorbește despre obligația de a proteja mediul și de a transporta deșeurile din lucrările de construcții, cu operatori și transportatori licențiați, ceea ce, în momentul de față, nu se întâmplă. Deși, autorizația de desființare a arenei ”Dan Păltinișanu”, vizată spre neschimbare de către Primăria Timișoara (nr. 245/19.04.2023) se prevede clar cum se reciclează și exact care sunt cantitățile de deșeuri:
Atragem atenția că nerespectarea Planului de gestionare a deșeurilor atrage imposibilitatea radierii construcției din CF! În cadrul procedurii de achiziție, câștigătorul licitației, deși a declarat că va duce deșeurile la 10 km de locația de demolare, NU au făcut dovada autorizării în acest sens sau a unei colaborări cu operatori/transportatori licențiați. Mai mult, prin atitudinea sa, Consiliul Județean Timiș instigă la săvârșirea infracțiunilor consemnate de art. 62 și 66 din OUG 92/2021 prin declararea ca și câștigător a unui ofertant ce nu a făcut dovada prin autorizația de mediu a capacității de e a colecta minim 483.035,61 tone deșeuri din construcții și minim 396.000 tone de pământ rezultat (17 05 04). Consiliul Județean Timiș a eludat planul de gestionare a deșeurilor prin distribuirea directă a scaunelor, fără ca această operațiune să fie desfășurată printr-un operator economic autorizat.
Pingback: Început penal la CJT Timiş – IncomodTm