Ieri, Senatul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara a transpirat, din greu. La propriu! Nu atât de mult în timpul ședinței, cât mai ales înainte de supunerea la vot a celor 25 de puncte de pe ordinea de zi! Și singurul subiect cu miză a fost aruncat, în primă fază, fără alte detalii, pe ultimul loc al dezbaterilor, sub acoperirea capitolului Diverse. Adică, într-o ceață și-o incertitudine totală! Deși, la fel de bine, în aceeași logică, tot acolo ar fi putut fi dosite, dacă tot tronau pe convocator, alte două subiecte de discuție, cu exact aceeași temă. Identică! La indigo!
Ceea ce nu face decât să reconfirme că, dincolo de dubla măsură, bătălia de ieri de la “Victor Babeș” s-a dat în culise, chiar înainte de începerea plenului, și a avut ca miză un singur aspect – calendarul ședinței. Adică, cine merge înainte și cine mai stă pe banca de rezerve, până la preluarea unei secții clinice universitare dintr-un spital de stat. Căci, fie vorba între noi, conform art. 185 alin. 7 din Legea 95/2006, care vorbește despre reforma în domeniul sănătății, funcția de șef de secție se ocupă de către cadrul didactic cu gradul cel mai mare de predare, la propunerea Senatului universității, cu avizul managerului unității sanitare.
Așa se și explică de ce, inițial, vineri 21 martie a.c, când ordinea de zi a viitoarei ședințe a U.M.F.T a fost trimisă spre studiu, avea un total de 25 de puncte. Și ultimele două, exact înainte de Diverse, au legătură cu solicitări făcute, către instituția de învățământ medicală, dinspre două spitale universitare din Timișoara – Clinicile Noi și C.F.R. De fapt, cereri de propunere pentru doi șefi de secție, unul la ORL și, respectiv, Chirurgie Generală. La fel a solicitat U.M.F.T și Spitalul Județean Timișoara. Tot pe data de 19 martie a.c, exact în aceeași zi ca Spitalul C.F Timișoara. Cu singura diferență că, în ecuația SCJUT, solicitarea s-a făcut în ce privește șefia secție de Obstetrică-Ginecologie II de la Maternitatea Bega.
Si, cu fix 3 minute înainte de începerea ședinței de Senat, programată de la ora 14, agenda de lucru a celor de la U.M.F.T a fost revizuită și suplimentată cu încă un punct pe ordinea de zi. Exact cel care fusese exclus și (re)negociat la sânge, înainte de plen, chiar în tranșeele U.M.F.T! Nu orice punct ci unul care, după vot, nu a avut încotro și a confirmat, în scris, în baza Legii 95/2006, exact ceea ce a pus pe hârtie, atât la Clinicile Noi, cât și la C.F.R:
Având în vedere adresa domnului manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgență „Pius Brânzeu” Timisoara, prof. univ. dr. Dorel Săndesc, vă comunicăm că începând cu data de 03.03.2025 domnul dr. Zoran-Laurentiu Popa are titlul didactic de profesor universitar, gradul didactic cel mai mare din cadrul Secției Clinice Obstetrică-Ginecologie II, a SCJUT. Senatul universitar propune cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare pentru funcția de șef de sectie, dar punerea în aplicare a acestei propuneri este de competența managerului de spital.
Miuță universitară
Acum, niciodată în istoria spitalelor clinice din Timișoara nu s-a întâmplat ca o propunere, venită dinspre mediul universitar, să fie respinsă sau neavizată de vreun manager de unitate sanitară! Absolut niciodată! Și în direcția asta, sunt sute de exemple care confirmă, cu vârf și îndesat, că U.M.F.T controlează numirile în clinicile de stat, conform legii. Și că, în fapt, avizul managerului de unitate sanitară nu a fost tratat niciodată altfel decât cu puterea unuia consultativ. Doar că, la Spitalul județean Timișoara, lucrurile sunt un pic mai complexe. Atât per general, cât și nișat pe O.G II. Și se vede asta de la o poștă!
În primul rând, de când a început revolta tuturor medicilor titulari de la Maternitatea Bega, împotriva șefului de secție de pe O.G II – conf. univ. dr. Izabella Petre, indiferent de instituția sesizată de către petiționari, totul a mers la relanti. Când nu a mai ținut cureaua, decizionarii au ales să temporizeze acțiunile revoluționarilor, fie prin tragere de timp, fie prin întârzierea unor răspunsuri/decizii. Ca, ulterior, în lipsă de soluții, așa cum îi șade bine unui mediu universitar cu ștaif, să fie aruncate în luptă și ultimele două arme: refuzul cu manta și, cel mai pervers, schimbul de pase în adâncime.
Inițial, reclamațiile medicilor din cadrul secției de Obstetrică-Ginecologie II au mers, așa cum era și normal, pe direcția angajatorului – Spitalul Județean Timișoara. Asta se întâmpla undeva pe la finele lunii ianuarie a.c! Ulterior, la nivel de clinică, au avut loc o serie de evenimente, cel puțin grave care, în două rânduri, când situația era deja explozivă, au fost taxate de către conducerea S.C.J.U.T În prima fază, la o serie de plângeri prealabile, s-a decis activarea comisiei de disciplină împotriva conf. univ. dr. Izabella Petre. Ulterior, ca urmare a unor chestiuni chirurgicale, angajatorul a cerut schimbarea din funcție a șefei O.G. II de la Maternitatea Bega și evaluarea profesională de urgență a cadrului medical, prin constituirea unei comisii externe.
Și din acest punct, ancheta internă a mers cu spatele! Așadar, la acest moment, comisia de disciplină a S.C.J.U.T încă nu a ajuns la vreo concluzie. Nici măcar U.M.F.T nu a făcut-o, deși două plângeri au fost depuse și la sediul instituției de învățământ superior, cu mai bine de o lună în urmă. Abia, (tot) ieri, Senatul a aprobat componența comisiei de disciplină. În altă ordine de idei, cererea de evaluare profesională a Izabellei Petre a ajuns pe masa Colegiului Medicilor Timiș, prezidat de prof. univ. dr. Stelian Pantea, printre altele și șeful Senatului U.M.F.T, exact pe 20 februarie a.c. Pe documente, solicitarea a fost înregistrată în scriptele C.M.T o lună mai târziu, pe 18 martie. Și răspunsul către Spitalul Județean Timișoara a venit a doua zi după înregistrarea cererii, pe 19 martie a.c, în regim de telegramă fulger:
… vă informăm că solicitarea dumneavoastră a fost declinată de colegiile teritoriale la care a fost trimisă. Colegiile teritoriale menționate anterior au fost Colegiul Medicilor Municipiul Bucuresti, Colegiul Medicilor Dolj si Colegiul Medicilor Iași. În aceste condiții, comisia solicitată de dumneavoastră nu poate fi constituită.
Lovitură de pedeapsă
Așadar, după decizia Senatului U.M.F.T și ca urmare a răspunsului C.M.T, mingea a fost (re)aruncată în terenul S.C.J.U.T. De fapt, a fost trimisă înapoi, printr-o pasă în adâncime, exact acolo de unde a venit – în parohia prof. univ. dr. Dorel Săndesc, manager al Spitalului Județean Timișoara, în subordinea căruia se află și secția clinică de Obstetrică-Ginecologie II de la Maternitatea Bega. Acum, rămâne de văzut cum va proceda conducerea unității sanitare care, indiferent de decizie, mai mult ca sigur, se va alege cu un proces civil, dintr-o direcție sau alta. Cum nu există decât două variante de lucru, ecuația e simplă!
Acum, dacă pune în aplicare decizia de ieri Senatului U.M.F.T, care, pe legea nouă a Sănătății, îl indică pe prof. univ. dr. Zoran Popa ca șef de secție pe O.G. II, atunci S.C.J.U.T va avea parte de opoziția conf. univ. dr. Izabella Petre, care are în spate, la șefia de secție, un examen de stat și un mandat valabil, până-n toamna anului viitor, pe vechea rânduială legislativă. În altă ordine de idei, dacă nu avizează hotărârea Senatului, atunci Spitalul Județean Timișoara se va întâlni la bară cu prof. univ. dr. Zoran Popa care, evident, la fel ca și colega sa Izabella Petre, se va simți discriminat și lezat în drepturi. Deci, henț în ambele direcții!
De fapt, s-ar putea să mai există o varianta de remiză, care să regleze lucrurile, oarecum, într-un mod elegant și cu riscuri minime. Nu unificarea celor două secții de obstetrică-ginecologie, care ar duce la desființarea unei funcții de șef de clinică, că și asta a fost pe masa de lucru și în discuții avansate, pe motive de indicatori de performanță! Ci, pur și simplu, o decizie asumată și transparentă a Comitetului Director, validată de Consiliul de Administrație al S.C.J.U.T, privind suspendarea temoporară a contractului de medic-șef a conf. univ. dr. Izabella Petre, până la definitivarea anchetelor interne și a evaluării profesionale, dacă va mai fi cazul. Și, evident, numirea unui alt interimar la conducerea O.G. II.
Altfel, dacă, în continuare, Universitatea de Medicină și Farmacie, Colegiul Medicilor și Spitalul Județean Timișoara rămân doar la încălzire pe marginea terenului, exersând numai jocul fără minge și la offside, atunci, ca la orice antrenament tehnic, finalul nu poate fi decât unul singur. Și absolut previzibil – circ, în detrimentul pacientului, în parohia mistrului sănătații Alexandru Rafila și pe coridoarele celui mai mare spital din vestul României.
What do you think?
Show comments / Leave a comment